• hr
  • en
  • de
  • it

Šetnici Kanalom sv. Ante 1,4 milijuna eura od EU-a


Vijest je upravo senzacionalna: projekt šetnice Kanalom sv. Ante što ga je napravila i za financiranje kod europskog fonda IPA III C nominirala županijska Javna ustanova za gospodarenje zaštićenim dijelovima prirode - prošao je i dobit će milijun i 400 tisuća eura! Zadovoljstvo tom viješću dijele svi zaposlenici Javne ustanove, nadasve ravnateljica Anita Babačić Ajduk, čijim je marom i angažmanom te poznavanjem procedure vezane uz aplikacije cijeli taj posao uspješno okončan.

- Preostaje još do 3. listopada upotpuniti dokumentaciju, konkretno, nama nedostaje dio koji se odnosi na pomorsko dobro. Još smo u studenom prošle godine zatražili odluku o pomorskom dobru, nadam se da će činjenica da smo s projektom šetnice prošli kod IPA fonda ubrzati njezino ishođenje.

 Uz pomoć novca iz EU fondova je i dovršena projektna dokumentacija, što je već u startu ohrabrilo inicijatore, Javnu ustanovu, ali i Županiju i Turističku zajednicu grada Šibenika koji su partneri u ovom poslu. Kad dokumentacija bude upotpunjena pa tako otklonjena i posljednja prepreka za potpisivanje ugovora - a rok za potpisivanje je dva mjeseca - uslijedit će natječaj za izvođenje radova koji će trajati tri mjeseca. Kad bi mogli početi radovi i kakva je predviđena dinamika?

- Negdje na proljeće, a dinamika radova je šest mjeseci. Prema tome, šetnica neće biti dovršena do iduće ljetne sezone, što bismo svi silno željeli. Jednostavno, procedura oko potpisivanja ugovora i natječaja to neće dopustiti. Kad bismo šetnicu otvorili dogodine o Svetom Mihovilu, bilo bi to jako dobro - govori Anita Babačić Ajduk.

Tek da podsjetimo: projekt šetnice lijevom obalom Kanala sv. Ante izradio je arhitekt Niko Bašić. Šetnica će voditi od Mandaline do tvrđave sv. Nikole, bit će duga 6,5 kilometara, a široka od 1,5 do 2 metra, osim tamo gdje je predviđena komunikacija do šetnice gdje će širina biti od tri do pet metara.

Projekt šetnice bit će javni prostor koji će prije svega afirmirati prirodne vrednote, dakle ono što je već u režimu zaštite, ali i kulturni sloj koji je nastao na toj prirodnoj vrednoti, a to su pustinjačka kapelica sv. Ante, morski potkop "Hitlerove oči", naposljetku i tvrđava sv. Nikole kod koje će šetnica završavati.

Predviđena su mjesta za pješačenje, biciklizam, pa i kupanje. Osnovna ideja je u taj prostor dovesti građane, šetače, bicikliste, kupače, tako da će Šibenik dobiti svojevrstan urbani park u kojem će se iskoristiti sve ono što krajolik pruža, praktički bez ikakvih većih graditeljskih zahvata, s idejom uključivanja bivših vojarni u cijeli sustav šetnice.

Sveti Mihovil predvodi rezervnu listu
Uređenje tvrđave sv. Mihovila u ovom se trenutku nalazi "ispod crte", od koje taj projekt dijele tek dva "punta". Svakako, projekt za uređenje tvrđave sv. Mihovila prvi je na rezervnoj listi i poznavatelji situacije kažu da u pregovorima koji slijede postoji velika mogućnost da se sv. Mihovil na kraju također nađe među projektima koje će financirati EU fondovi

Izvor: www.slobodnadalmacija.hr