• hr
  • en
  • de
  • it

S kruzera kod Lastova spašen 27-godišnji Turčin

Jučer u  20,48 sati Županijski centar 112 Split dobio je zahtjev od Središnjice za traganje i spašavanje 9155 u Rijeci za pokretanje akcije spašavanja Turskog državljanina C. M. rođ, 1984., sa srčanim problemima kojem je pozlilo i koji se nalazi u teškom stanju za vrijeme putovanja kruzera „Crystal Sereniti",na kojem je isti bio član posade.

Kruzer se nalazio na proputovanju između Dubrovnika i Venecije, na poziciji između Lastova i Sušca.
ŽC 112 Split je odmah aktivirao posadu helikoptera HRZ-a iz Divulja i tim pripadnika HGSS-a (u kojem su bile i dvije liječnice), koji su u 21,50 sati poletjeli sa helidroma KBC Split prema kruzeru koji se nalazio 2,5 nautičkih milja jugozapadno od Velog Vodnjaka (Pakleni otoci), a nakon što su pristigli u 22,08 sati započeli su složenu akciju izvlačenja oboljele osobe.
Helikoptersko spašavanje bilo je otežano jer se moralo izvoditi noću Radi potrebe reguliranja brzine broda i koordinacije aktivnosti u ovoj složenoj akciji ŽC 112 Split je u 22,16 sati uspostavio konferencijsku vezu između voditelja tima HGSS-a, prvog časnika broda, Obalne Split Radio i MRCC Rijeka.

Nakon kratkog izviđanja i usklađivanja djelovanja helikopter sa spašavateljima pristupio je brodu sa krme, nakon čega se na palubu broda spustilo dvoje pripadanika HGSS-a koji su pripremili i osigurali pacijenta u specijalnim nosilima, nakon čega su izvršili njegovo podizanje u lebdeći helikopter.

Akcija je završila za 20-tak minuta nakon čega je pacijent sa helikopterom prebačen do helidroma pored KBC-a Split gdje ga je čekalo vozilo Zavoda za hitnu medicinu nakon čega je hospitaliziran na Odjelu za kardiologiju na Križinama.
Pri završetku akcije pristigao je zahtjev za žuran medicinski prijevoz drugog pacijenta sa otoka Hvara, pa je isti helikopter nakon što je iskrcao pacijenta sa kruzera u Splitu, poletio prema Hvaru po drugog pacijenta koji je preuzet na helidromu Hvar te prevežen i hospitaliziran u KBC-u Split.

U ovoj akciji spašavanja oboljele osobe sa kruzera „Crystal Sereniti",sudjelovali su: posada helikoptera HRZ-a iz Divulja, tim od 8 pripadnika HGSS-a, Obalna Split Radio, Središnjica za traganje i spašavanje 9155 Rijeka, tim Zavoda za hitnu medicinu Splitsko-dalmatinske županije uz koordinacijsko-komunikacijsku potporu Županijskog centra 112 Split.

Izvor: www.slobodnadalmacija.hr