• hr
  • en
  • de
  • it

Rovinj - idealni uvjeti za jedrenje na Adris RC44 Kupu

Četiri plova odjedrena su danas na Adris RC44 Kupu u Rovinju. Oracle na prvom i Artemis na drugom imaju isti broj bodova, a trećeplasirani Puerto Calero ima jedan bod više. Sutra se nastavlja flotno jedrenje, a na kopnu će naša pozornost biti usmjerena na oko 70 djece iz rovinjskih osnovnih škola i vrtića koja će posjetiti regatu.

Izjava: Darko Hajdinjak.
 

Nakon jučerašnjeg nadmetanja u dvobojskom jedrenju danas je počelo natjecanje koje će odlučivati o pobjedniku Adris RC44 Kupa - flotno jedrenje. Jučer su posade, dakle, jedrile jedan na jedan, danas se pak svih 14 našlo istovremeno na startu.

Dan je bio izmišljen za jedrenje. Krenulo je malo sporije, ujutro je vjetar bio slab, međutim oko podne je zapadnjaka već bilo dovoljno da suci oglase prvi start. Prvi plov se jedrio po šest do osam čvorova, u drugom i trećem plovu je vjetar pojačao na skoro 15 čvorova, da bi pred kraj dana oslabio i donio dosta uzbuđenja u četvrtom plovu.

Regatnim poljem su danas dominirale tri posade: američki Oracle sa Stuartom Hebbom za kormilom i Russelom Couttsom kao taktičarem, švedski Artemis s Torbjornom Tornquistom i španjolski Puerto Calero s Alfredom Moralesom. Oracle je upisao dvije pobjede, Artemis jednu, Puerto Calero je bio vrlo konstantan, jedna pobjeda je pripala posadi britanske Aque s Chrisom Bakeom. Aqua je inače vodeća u ukupnom poretku RC44 Toura nakon četiri od šest regata turneje, međutim baš i nije bio njihov dan. U zadnjem plovu imali su malo i sreće, a Puerto Calero nesreće. Španjolci s malog vulkanskog otoka na Kanarima vodili su veći dio regate, no u predzadnjoj stranici umirući vjetar je okrenuo i prošle su ih čak četiri posade, te im je pripalo tek peto mjesto.
- Dan je bio dobar za nas, jako smo zadovoljni, dobro jedrenje. Radujem se nastavku regata, očekuje se lagan i zahtijevni vjetar, međutim natjecanje je zaista fantastično - rekao je Coutts, čija je posada ubilježila dvije pobjede.

Nakon četiri regate razlike na vrhu poretka razlike u bodovima su minimalne. Oracle na prvom i Artemis na drugom imaju isti broj bodova, a trećeplasirani Puerto Calero ima jedan bod više.

Ruska posada Nika u kojoj jedre Tomislav Bašić i Darko Hajdinjak je deseti nakon četiri plova, dok je austrijski Aez u čijoj posadi je i Karlo Kuret, mjesto niže.
- Bio je izvrstan dan sa četiri plova, bilo je malo naporno. U drugom plovu smo najbolje odjedrili, bili smo treći, to je regata za koju se može reći da smo uz dobar start, dobre taktičke odluke i naravno bez grešaka na brodu što se tiče posade, da smo uspjeli uspjeti naprijed. - kaže Hajdinjak.

Sutra se nastavlja flotno jedrenje, a na kopnu će naša pozornost biti usmjerena na oko 70 djece iz rovinjskih osnovnih škola i vrtića koja će posjetiti regatu. Nakon kratkog upoznavanja s jedrilicama i jedrenjem djeca će oslikati četiri mala jedra, koja će biti izložena u JK Meastral u Rovinju.

Izvor: www.hjs.hr