• hr
  • en
  • de
  • it

Riječani osmislili brod koji ide na sunce, vjetar i valove

Predvođeni umirovljenim inženjerom strojarstva Ivanom Vrsalovićem koji se korištenjem alternativnih izvora energije bavi još od 1973. godine, Riječani okupljeni oko riječkog Tehnološko-inovacijskog centra su na međunarodnim skupovima inovacija u dalekom Taipeiu i korejskom Seulu za navedeni projekt nedavno osvojili zlatnu medalju i posebnu nagradu.
Njihov vizonarski projekt temelji se na ideji korištenja apsolutno čistih i besplatnih izvora energije za brodski pogon, a koji je zasad razrađen samo na zamišljenom plovnom objektu. Dakle, sustav pretvaranja energije vjetra i sunca u struju kojom će se napajati elektromotori koji pogone propele tek treba implementirati na konkretni tip broda.
Inženjer brodogradnje Nikola Radelja, koji također radi na projektu, za Novi list kaže da se kao najvjerojatnije opcije projektne implementacije spominje brod za prijevoz rasutog tereta ili tanker, a projekt je posebno pogodan i za kruzere s obzirom da se tako 'uhvaćene' energije sunca i vjetra mogu skladištiti i naknadno koristiti za napajanje brodskih sustava.

Inače, bazu ove inovacije čini vjetrogenerator koji umjesto klasične konstrukcije ima sapnicu, odnosno plašt ili obruč. Na taj način se dobije i do četiri puta više energije nego kod uobičajenih vjetrogeneratora, a ujedno je dva do tri puta jeftinija. Postrojenje vjetrogeneratora nadopunjeno je solarnim kolektorima.

Prototip vjetrogeneratora sa sapnicom jačine 0,5 kW već je napravljen prije nekoliko godina i postavljen kraj Bimontovih pogona na Kukuljanovu.
No, za završna ispitivanja Riječanima je ponestalo novca, pa se nadaju odazivu investitora. Ipak su obnovljivi izvori energije nezaustavljivi gospodarski trend u svijetu.

Izvor: www.net.hr