• hr
  • en
  • de
  • it

Prva hrvatska barka isključivo na solarni pogon

Barka dostiže brzinu od četiri nautičke milje na sat što je pogodno za panulanje, razonodu i kraće izlete, ističu konstruktori koji su već osvojili vrijedna priznanja.

Prva hrvatska barka isključivo na solarni pogon i vjetar napravljena je u Mošćeničkoj Dragi.
Zahvaljujući dvojcu vještog uma i spretnih ruku, pomorskom kapetanu Edu Deškoviću i inženjeru brodogradnje Borisu Rosoviću , konstruirana je barka na solarni pogon pod nazivom »Sol-Eol«, a na zagrebačkom sajmu Inova od Hrvatskog saveza inovatora dobila je dva velika priznanja - zlatnu medalju za konstrukciju barke i pehar za najbolju ekološku inovaciju.

- Niz godina razmišljali smo o izgradnji plastičnog čamca. Krenuli smo od činjenice da tržište ne nudi jeftini plastični čamac, lagan za održavanje, pogodan za more, rijeke, jezera, pristupačan i manji od pet metara, a da je pritom pogodan za ribolov, jedrenje i finih linija kako bi mogao koristiti i sunčanu energiju. Nakon puno razmišljanja i proračuna, koristeći naše 40-godišnje iskustvo u radu s plastikom, 2009. godine počeli smo gradnju modela, zatim kalupa i konačno barke. Izgradnja modela, kalupa trupa i razme trajala je osam mjeseci i bila je vrlo naporna jer je zahtijevala visoku preciznost - ističe Dešković kojemu je zajedno s kolegom Rosovićem za izradu barke na solarni pogon i vjetar, od ideje do realizacije, trebalo tri godine.

Za sada u Mošćeničkoj Dragi postoje dvije takve barke. Rosović i Dešković svaki je za sebe napravio po jedan primjerak i već ga koriste. Barka na solarni pogon »Pink Bunny« dugačka je 498, široka 165 i sa gazom od 25 centimetara.
- Obje barke pokazale su se kao izvanredne jedrilice, vrlo stabilne. Na »Pink Bunnyju« je ugrađen sunčani panel od 125 Wa koji napaja akumulator na koga je spojen električni vanbrodski motor snage 400 Wa. S tim motorom na solarni pogon barka dostiže brzinu od četiri nautičke milje na sat što je pogodno za panulanje kao i razonodu, pogotovo ljeti za manje udaljenosti i kratke izlete - ističe Dešković koji tvrdi da je ovaj ekološki čisti čamac na besplatni pogon naša budućnost.

Edo Dešković već gotovo godinu dana redovito koristi svoju barku. S njom je bio i na Nautičkom sajmu u Rijeci na koji je stigao morskim putem iz Mošćeničke Drage. Na taj put potrošio je četiri sata.

- Benzin i nafta su skupi i zato se nadamo da će neki proizvođači iskoristi ovaj naš patent i komercijalizirati ga. Prototip barke je uvijek skuplji, ali realna cijena ako bi se serijski prodavao vjerojatno bi bila 15 do 20 tisuća kuna. Nekoliko proizvođača se za sada samo informiralo, no nadamo se da će nakon ovih nagrada stići i poneka konkretna ponuda - rekao je Dešković koji u tandemu s Rosovićem već radi na jednoj novoj inovaciji koja je međutim, za sada još uvijek tajna,

Izvor: www.novilist.hr