• hr
  • en
  • de
  • it

Priopćenje UPH

Povodom izjave čelnika HDZ-a i člana aktualne Vlade RH, ministra poljoprivrede Petra Čobankovića u Dnevniku 3 HRT-a od 06. Listopada i energetskog plana izgradnje HE „Omble", koja bi koristila podzemne vodne resurse koji se trenutno slobodno ulijevaju u zaljev Rijeke Dubrovačke u Jadransko more, te planirane gradnja vodnog terminala za tankere-vodonosce.

Plan gradnje vodnog terminala kojim bi se krcali tankeri-vodonosci i izvozio dio vodenog slijeva voda iz rijeke Omble u zemlje uvoznice, prvenstveno misleći na države Perzijskog zaljeva i Arapskog poluotoka, u zemlje koje su bogate naftom, a beznadno siromašne zalihama pitke vode; UPH hrabro podržava, ali uz dodatna pojašnjenja vodeći računa o slijedećim navodima.

Na očitu nenamjernu grešku ministra poljoprivrede (ne ulazeći u to da pomorski transport ipak spada u resor MMPI-a) da će tankeri u jednom smjeru ukrcavati vodu („u početku samo tehničku vodu u balastne tankove, a poslije u dogovoru sa kupcima i u glavne tankove kao pitku vodu"; to su riječi ministra poljoprivrede?) na vodnom terminalu za ukrcaj (vjerojatno mogučeg naziva „Rijeka Dubrovačka"?), a u povratku da će taj isti tanker ukrcati sirovu naftu za Hrvatsku i pretpostavljamo za naftni terminal Omišalj, zbog vjerodostojnosti i upoznavanja hrvatske javnosti, UPH kao javna udruga hrvatskih aktivnih pomoraca (od kojih mnogi rade na raznim vrstama tankera) ima potrebu reagirati i uputiti nadležne institucije i političare na ove činjenice.

Tankeri za sirovu naftu, tj. „crude oil tankers" se koriste isključivo za ukrcaj sirove nafte i naftnih derivata, raznih su veličina nosivosti od 60 000 DWT do 400 000 DWT (zavisno o ruti plovidbe, zavisno od klase broda i namjeni tereta koji se prevozi).

Tankeri-vodonosci su tankeri za prijevoz vode pripadaju skupini tankera koji se koriste za prijevoz tekučina za ljudsku upotrebu, koji su vrlo slični po tehničkim karakteristikama sa tankerima za vino, tankerima za prijevoz jestivih ulja, tankerima za prijevoz povrćnih ulja, tankerima za pivo, tankerima za lateks, tankerima za melasu, tankerima za alkohol i dr. koji danas večinom pripadaju u tankere za kemikalije. Najpoznatiji su među njima tankeri za prijevoz sokova ili „juice-carrierima" (obično rashlađeni kondezati sokova raznog voča, večinom agruma). Sve ove vrste tankera su najpoznatije zbog gradnje izoliranih ukrcajnih tankova od materijala inoxa (stainless steel). Najsvježiji primjer je največi ikad izgrađeni tanker za sokove u Svijetu „Orange Star", novogradnja 469 splitskog brodogradilišta „Brodosplit", izgrađen i predan vlasnicima 2011 godine. Tankeri za sokove i tankeri-vodonosci su raznih veličina nosivosti najviše do 40 000 DWT (zavisno o ruti plovidbe, zavisno od klase broda i namjeni tereta koji se prevozi).
Dakle, jedino tanker-vodonosac može krcati i prevoziti vodu, svejedno da li za tehničku upotrebu ili ljudsku konzumaciju; a jedino tanker za prijevoz sirove nafte može prevoziti sirovu naftu i naftne prerađevine. To je zbog toga prvenstveno zbog različitosti u tehničkim i konstrukcijskim karakteristikama ovih različitih brodova tankera. Gradnjom različitih vrsta tankera, prvenstveno tankera-vodonosaca, najviše bi koristilo našim brodogradilištima (za koje imamo brojne reference), a korist od novčanih prihoda bi imali i naše brodarske kompanije i među ostalim i brojni hrvatski pomorci-tankeraši koji bi dobili dugoročno osiguran posao.
UPH ne želi ulaziti u polemike sa pojedinim političkim opcijama i u trenutačnu izbornu kampanju, jer to nije naša namjera.
UPH samo pomorski i stručno želi sa svojim komentarom pridonijeti rasvjetljavanju ovog „misterija" izvoza pitke vode podzemne rijeke Ombla i započete diskusije i nestručne komentare pojedinih javnih osoba izrečene zadnjih dana, a s kojim bi realiziranim projektom, Republika Hrvatska zarađivala značajan novac od prodaje pitke vode udaljenim potrošačima prijevozom tankerima-vodonoscima morskim putem, ali uz korištenje najviših ekonomskih, ekoloških i socioloških standarda pri izgradnji vodenog ukrcajnog terminala i pri njegovom budućem korištenju.
Uz nadu da če ova hvalevrijedna gospodarska inicijativa, istinski postati i uspješna gospodarska realizacija, bez obzira na političke rezultate budučih parlamentarnih izbora;

Srdačan pozdrav i mirno more,

Udruga pomoraca Hrvatske,
UPH