• hr
  • en
  • de
  • it

PH olimpijskih klasa - favoriti potvrdili formu

Jučer je u Splitu počelo natjecanje na Otvorenom Prvenstvu Hrvatske za olimpijske klase na kojem nastupa 112 natjecatelja iz 12 zemalja.
Pet je klasa jučer  jedrilo, poveli su u Finnu Ivan Kljaković Gašpić, u Laser Radialu Tina Mihelić, u RS:X Luka Mratović, u 470 Mrak/Margon (SLO), u Laseru Pavlos Kontides (CYP). 

Izjave: Ivan Kljaković Gašpić, Luka Mratović, Tonči Stipanović, Milan Vujasinović

Jako jugo i dugi visoki val bio je priličan izazov prvog dana Otvorenog Prvenstva Hrvatske za olimpijske klase. Jutro je osvanulo s kišom i slabim vjetrom i nikome se od 112 natjecatelja iz 12 zemalja nije previše žurilo na more. Srećom, kiša je prestala padati, jugo se raspuhalo i regatni odbor je oko 12 sati flotu pozvao na more.

U većini klasa dominirali su hrvatski jedriličari. Tri glatke pobjede među daskašima upisao je Luka Mratović.
-Dobro je puhalo, sve je išlo kako treba, kad puše paše mi i to je to - kratak i zadovoljan je Luka Mratović.

Ivan Kljaković Gašpić pobijedio je oba plova za klasu Finn, a najveća konkurencija na moru mu je bio veteran Karlo Kuret, koji i dalje uživa u nadmetanju i gotovo redovito nastupa na PH za olimpijske klase, bez obzira što se od aktivne karijere u Finnu oprostio prije sedam godina.
- Dvije kratke regatice, klasičan vjetrovit dan, nije bilo nekih iznenađenja, dva prva mjesta, sve ok - nije se puno danas uzbuđivao Ivan Kljaković Gašpić.

U Laser Radialu povela je Tina Mihelić. Medalje se dijele na ovom natjecanju samo kormilarkama, jer je Radial ženska olimpijska disciplina, međutim regata je otvorena i za muškarce, mahom mlađe seniore za koje je Radial prijelazna klasa prema olimpijskom Laseru, pa je tako na drugom mjestu Marko Šestan, dok je treći Dušan Bogdanović iz Crne Gore.

Očekivano najnapetije je u Laseru, gdje se okupio niz imena koja mogu konkurirati iduće godine i za olimpijske medalje. Nakon dva plova prvi je Cipranin Pavlos Kontides, na drugom mjestu je Milan Vujasinović, a na trećem Tonči Stipanović.
-Nisam baš zadovoljan s brzinom u vjetar, bio sam prehlađen prije nekoliko dana, tako da mi brzina nije bila najbolja. Rezultati su u konačnici dobri, no smatram da bi se mogao ubrzati. - analizirao je svoj dan Vujasinović.

U klasi 470 na prvom mjestu su nakon prvog dana Slovenci Tina Mrak i Mitja Margon. Flokistica Tine Mrak, Teja Černe, se razboljela, pa je u brod kao flokist silom prilika morao ući trener Mitja Margon, inače i sam svojedobno iskusni olimpijac iz ove klase. Na drugom mjestu su Lovro Ivanov i Marko Carić, dok su treće Enia Ninčević i Romana Župan.

Prvenstvo se nastavlja danas.

Izvor: www.hjs.hr