• hr
  • en
  • de
  • it

Odlazi brod kojim je krijumčareno srpsko oružje za Sadama

Brod "Star", koji je šest godina bio vezan u pulskoj vojnoj luci Vargarola, u četvrtak je prodan za 300 tisuća kuna. Sudac riječkog Trgovačkog suda Miljenko Kurbasa izjavio je da je "Star" ponuđen na drugoj javnoj dražbi na kojoj su se nadmetala dva splitska brodara.
- Splitska plovidba ponudila je 500 dolara više i kupila brod. Prije pet godina, sudski je vještak brod procijenio na 3,1 milijun kuna.

Očekuje se da će brod uskoro napustiti Pulu, a da će prihod od njegove prodaje biti dodijeljen prvoovršeniku - Esprite Shipping Corporationu s Maršalovih Otoka. Riječ je o tvrtki koja je kupila brod od Crnogoraca čim je zaplijenjen te podnijela tužbu protiv Hrvatske zbog nezakonita zadržavanja broda tražeći odštetu od pola milijuna dolara.
Podsjećamo da se brod "Star" prije zvao "Boka Star". Dugačak je 58 metara, a može razviti brzinu od 16 čvorova. Izgrađen je u Hrvatskoj i služio je kao pomoćni brod za opskrbu baza JNA na otocima. Nakon raspada SFRJ došao je u posjed crnogorske vlade koja ga je prodala Marku Baliću. Njemu je zaplijenjen 2002. godine u Rijeci zbog optužbe da je krijumčario materijal srpske vojne industrije za Sadama Huseina, odnosno Irak, iako je ta zemlja bila pod embargom. U 14 kontejnera smještenih na brodu pronađeno je eksplozivno punjenje za jugoslavensko-irački višecjevni bacač raketa "Orkan", nitrit-acid koji se koristi za ispaljivanje raketa "Scud", rezervne dijelove za topove i barutna punjenja za topovske granate.

Osim što je šest godina bio u Vargaroli, "Star" ima još jednu poveznicu s Pulom. Kada je 2002. zaplijenjen, iz Crne Gore je teglio u Hrvatsku "Vis", brod bivše Jugoslavenske ratne mornarice koji je od crnogorske vlade kupio pulski poduzetnik Arsen Brajković. Na "Visu" je Brajković služio vojsku, pa ga je zbog sentimentalnih razloga kupio i namjeravao preurediti u ploveći restoran. Brod "Boka Star" i njegovu posadu Brajković je izabrao kao najjeftinijeg tegljača "Visa" do remontnog brodogradilišta Kraljevica. Kasnije se pokazalo da su Crnogorci taj aranžman iskoristili kao paravan za zavaravanje lučke i carinske kontrole u Hrvatskoj.
Crnogorac Marko Balić je osuđen u Rijeci, u odsutnosti, na šest godina zatvora zbog krijumčarenja. Bio je nedostupan više od osam godina, koliko je proveo u bijegu, a uhićen je 2009. preko Interpola u zračnoj luci u Grčkoj te je lani doveden u Hrvatsku i smješten u riječki zatvor.
Istovremeno je Vrhovni sud poništio prijašnju presudu i sve vratio na ponovno suđenje, a Balić tražio da ga se pusti iz pritvora te pritom nudio jamčevinu od 150.000 kuna i brod "Boka Star". No Vrhovni sud je utvrdio da su troškovi čuvanja broda u osam godina, koliko je prošlo od privremene zapljene, već uvelike premašili njegovu vrijednost.

Izvor: www.glasistre.hr