• hr
  • en
  • de
  • it

Od zidina ove godine 37 milijuna kuna

Dubrovačke i stonske zidine u prvih devet mjeseci ove godine posjetilo je oko 625 tisuća posjetitelja što je tek oko 2,5 posto manje nego lani.

U Društvu prijatelja dubrovačke starine koje o njima skrbe očekuju da bi do kraja godine mogli zabilježiti više od 700 tisuća posjeta, što bi tom Društvu osiguralo prihod od oko 18,5 milijuna kuna za potrebe njihova održavanja, ali i obnove spomenika kulture, a isto toliko novca slit će se u blagajnu Grada Dubrovnika.

Niz okolnosti utjecao je na nešto slabiji posjet zidinama u odnosu na lani i to prije svega pad platežne moći gostiju grada kojemu je uzrok ekonomska kriza u cijelom svijetu, pa se mnogi turisti premišljaju hoće li izdvojiti 70 kuna za ulaznicu.

Osim toga, Dubrovnik se može pohvaliti i novim sadržajima poput žičare, pa primjerice gosti s kruzerara koji se u Gradu kratko zadržavaju tijekom svog posjeta ne uspiju obići i Srđ i zidine, što je uz nemogućnost plaćanja ulaznice u devizama razlogom nešto manjeg posjeta u odnosu na prošlu godinu - kaže tajnik Uprave Društva prijatelja dubrovačke starine Niko Kapetanić.

Unatoč smanjenju od oko petnaest tisuća posjeta u prvih devet mjeseci ove godine u odnosu na lani u Društvu su, ističe Kapetanić, zadovoljni ostvarenim rezultatima.

Ove je godine Društvo uvelo i mogućnost kartičnog plaćanja ulaznica što je već u prvoj sezoni dalo izuzetno dobre rezultate, stoga se očekuje kako će ta odluka u godinama koje dolaze pokazati sve svoje dobre strane.

Za razliku od dubrovačkih mira, stonske zidine, za koje ulaznica stoji 30 kuna, privlače sve više posjetitelja koji žele njima prošetati.

Tako ih je ove godine posjetilo tridesetak tisuća što je za čak dvadeset posto više nego lani, a već u idućoj sezoni vrata posjetiteljima otvorit će i Soko Grad u konavoskom mjestu Dunave, čija je postupna obnova trajala gotovo pola stoljeća.

Dovršetak radova na kuli Gornji ugao
Od sredstava koje Društvo prijatelja dubrovačke starine uprihoduje od posjeta zidinama, puno će toga biti učinjeno pa će se tako primjerice dovršiti radovi u Posatu i na kuli Gornji ugao, počet će obnova crkve sv. Katarine u gradskom predjelu Peline, rekonstrukcija crkve sv. Stjepana u Pustijerni te poduzeti čitav niz drugih zahvata na obnovi i zaštiti vrijedne dubrovačke spomeničke baštine.

Izvor: www.slobodnadalmacija.hr