• hr
  • en
  • de
  • it

Nova povlastica, novi trošak za ribare

Tek 200-tinjak zahtjeva za zamjenu stare povlastice (svojevrsna dozvola za obavljanje gospodarskog ribolova na moru, op.a.) stiglo je u pulsku Upravu za ribarstvo. U Istri, međutim, postoji oko 900 povlastica, što znači da više od dvije trećine istarskih ribara još nije predalo zahtjeve za izdavanje nove.
Rok za to istječe sa zadnjim danom ove godine, a problem je što će nakon tog datuma povlastice za koje nije predan zahtjev biti ukinute. Iz istarske područne jedinice Uprave za ribarstvo u Puli stoga pozivaju da se zahtjevi predaju što prije da na koncu ne bi bilo problema oko toga je li netko zahtjev predao na vrijeme ili izvan propisanog roka.

Iako u Upravi kažu da nije riječ o reviziji povlastica, već usklađivanju s propisima EU-a, mnogi će ribari reći da je to samo isprika da im se iz džepa izvuče pokoja kuna.
Naime, u slučaju revizije trošak zamjene povlastica snosi država, a ovako sav trošak podmiruju ribari. Riječ je o nemalih 270 kuna za novu povlasticu, plus 70 kuna za odjavu stare te dodatnih 40 kuna za one koje trebaju priložiti i novo uvjerenje o osposobljenosti za obavljanje posla ribara.

Tonči Trevižan, predsjednik Ceha ribara Istre, slaže se s tumačenjem da je ovaj potez resornog ministarstva donesen samo da bi se ribarima uzelo više od 300 kuna po povlastici.
Nekima taj iznos predstavlja puno veći problem budući da pojedini ribari imaju po nekoliko povlastica. No, Trevižan je svjestan da se propisi moraju poštivati pa poziva svoje kolege da što prije podnesu zahtjev za izdavanje novih povlastica.

- Ljudi su na vrijeme bili obaviješteni i putem udruženja obrtnika. Neki se bune da će time izgubiti dan posla jer moraju otputovati do Pule gdje se predaju zahtjevi. Zato ističem da se formulari mogu preuzeti u najbližem udruženju obrtnika i ispuniti kod kuće, a zatim ih se može poslati u Upravu za ribarstvo. Time, dakle, ne gube dan na poslu, niti imaju dodatne troškove, kaže Trevižan.
Još je, međutim, nejasno na koji će se način mijenjati povlastice koje su trenutno pohranjene. Naime, povlastica se pohranjuje u slučaju da ribar ostane bez plovila na koje glasi povlastica. Hoće li i ribari s takvim problemima moći podnijeti zahtjev, pitanje je na koje u pulskom Udruženju obrtnika kažu da bi im do kraja tjedna trebao stići odgovor iz ministarstva.

Zamjenik predsjednika Sekcije ribara Puljštine Kristijan Zović, koji nas je i upozorio na problem slabog odaziva ribara za izmjenu povlastica, ponavlja da bi ribari trebali što prije predati zahtjeve jer Uprava po njegovim riječima ne može obraditi nekoliko stotina zahtjeva u zadnji tren.
- Smatram da je, bez obzira na našu dobru suradnju s institucijama, država mogla aplicirati za sredstva iz nekog europskog fonda ne bi li se tako financirala prilagodba EU-propisima. Ovako je zamjena povlastica postala isključivo trošak ribara, kaže Zović.

Izvor: www.glasistre.hr