• hr
  • en
  • de
  • it

Nek' sretno jedri naša Fiumanka!

 

Rijeka, 2. lipnja 2023. -Uoči početka 24. Fiumanke predstavljeni su pokrovitelji i sponzori regate i sve ono što Riječane i njihove goste očekuje u danima jedrenja i zabave. Da je više od regate, Fiumanka će dokazati i ove godine. Bogatim programom na moru i kopnu privući će u naš grad brojne posjetitelje, jedriličare, gospodarstvenike i medije.

Pokrovitelji i suorganizator Fiumanke Grad Rijeka, Lučka uprava Rijeka, Primorsko-goranska županija, Turistička zajednica grada Rijeke i Turistička zajednica Kvarnera, i ovoga puta su naglasili značaj Fiumanke u promociji Rijeke i Kvarnera kao turističke i nautičke destinacije.

Da su Fiumankina jedra snažno utkana u identitet lokalne zajednice istaknuli su i njezini sponzori, među kojima je najdugovječniji zlatni sponzor Ina: „Već godinama jedrimo zajedno i gradimo partnerstvo i prijateljstvo te s ponosom i ove godine podržavamo Fiumanku. Od samih početaka INA kao društveno odgovorna kompanija podržava projekte koji doprinose razvoju sredina u kojima posluje. Rijeka s Kostrenom, Bakrom i Kraljevicom u poslovnom i strateškom smislu za nas ima veliko značenje, zato nas osobito raduje biti dijelom ovog velikog i važnog događanja koji pod svojim jedrima već 24. godinu okuplja brojne nautičare, gospodarstvenike, medije i zaljubljenike u more. Inina posada će i ove godine sudjelovati u regati, a pozivamo sve koji imaju brod i jedro da nam se pridruže na regatnom polju Fiumanke", poručio je Nikola Praštalo, direktor Rafinerije nafte Rijeka.

Dugo uz Fiumanku jedri i Erste banka: „Erste banka u svojem poslovanju teži izvrsnosti, a to smo prepoznali i u Fiumanki koja organizaciju iz godine u godinu podiže na višu razinu. Svojom podrškom Fiumanki, nastojimo ne samo dati podršku radu organizatora, nego i omogućiti velikom broju natjecatelja i ostalih zaljubljenika u more i jedrenje jedno sasvim posebno iskustvo, poručuju iz Erste banke", rekao je Antun Lucijanović, zamjenik direktora Sektora gospodarstva u Erste&Steiermärkische Banci.

Aci Gitone na ovogodišnjoj će Fiumanki predstaviti izgled buduće marine i otvoriti dio prostora za prihvat jedriličara već ove godine: „ACI marina Rijeka na lokaciji Porto Baroša pretvorit će Rijeku u važno nautičko središte te pozitivno utjecati na vizuru grada, kao i njegovo gospodarstvo", istaknuo je direktor tvrtke Aci Gitone Anđelko Petrinić.

Lürssen Dizajn Centar Kvarner Fiumanki je pridružio zanimljivu regatu zaposlenika i poslovnih partnera na kojoj će zajedriti 30-tak posada, za koju se nadaju da će s godinama postati lijepa, zajednička tradicija, istaknula je Teuta Duletić, direktorica tvrtke.

Ljubav prema moru i plovidbi razlog je još jednom dugogodišnjem  partnerstvu. „Odmor počinje na brodu, a ljeto počinje Fiumankom", poručili su iz Jadrolinije koja je riječkoj regati pružila sponzorsku podršku i poželjela uspješnu plovidbu.

Vrijednu potporu organizaciji Fiumanke dala je i nova Međunarodna škola Adria kao i najveći sportaš u gradu-Decathlon, tvrtka Kerver, One Sails, a zasigurno najukusniji među sponzorima svakako je PIK Rijeka. Za sigurnost regate i praćenje s mora bit će na raspolaganju Lučka kapetanija Rijeka, JPS i Dezinsekcija.

Zahvaljujući medijskoj regati Fiumanka je napravila velik iskorak u međunarodnoj prepoznatljivosti. Tradicija jedrenja medijskih kuća u sklopu Fiumanke traje još od 2007. godine, a od 2013. godine u suradnji s Hrvatskom radiotelevizijom: „HRT, a osobito naš Centar je na različite načine uključen u Fiumanku. Osim što sudjelujemo u produkciji i izvještavanju s regate, HRT-ova posada već godinama uspješno sudjeluje na medijskoj regati koju nećemo propustiti ni ove godine!", rekla je ravnateljica riječkog HRT Centra Irena Hrvatin.

Medijska regata održat će se u subotu kao posebna grupa unutar glavne regate, a sve što se tijekom Fiumanke bude događalo na moru i kopnu, bit će zabilježeno u reportaži koja će se emitirati na HRT-u nekoliko dana nakon regate i putem Europske radiodifuzijske unije EBU, biti odaslana svim članicama Unije. Uz HRT, Kanal Ri, ORF, Novi list, Novu tv i Torpedo s Novinet mrežom portala, regati će se priključiti i posada iz tvrtke Odašiljači i veze.

Vrijednu medijsku podršku Fiumanki svake godine daju i njezini ostali medijski pokrovitelji: Adriatic Sailor, Burin, Burza nautike, Europlakat, Fiuman, Kigo, Kvarnerski.com, Laganini FM, La voce, Moja Rijeka, Morski hr, Outdoor Akzent, Pomorski radio Bakar, Radio Otok Krk, Radio Rijeka, Regate.com, Rijeka danas, Ri portal, Ri prsten, Sport.Com, Teklić, TV Zelina i brojni drugi mediji koji doprinose tome da se Fiumanka vidi, da se o njoj čuje i čita daleko izvan našeg grada!

Aktivnosti Fiumanke počinju u nedjelju kada će iz Pule u Rijeku doploviti maxi krstaši, sudionici regate MaxiOn. U ponedjeljak se otvara regatni ured Fiumanke na Terminalu i kreće trodnevna Studentska Fiumanka Sveučilišta u Rijeci na kojoj će zajedriti 18 posada.

U subotu 10. lipnja u 12 sati zajedrit će 24. Velika Fiumanka i njezina medijska regata, a osim u Rijeci, jedrit će se i na Preluku na dvodnevnom Windsurf prvenstvu dok će sportski program u nedjelju zaključiti SUP Fiumanka.

Fiumanka je kao i do sada u potpunosti besplatna za sudionike, a s ovjerenom prijavom za regatu posadama koje iz drugih luka dođu u našu, riječku, od 5. do 11. lipnja osiguran je besplatan vez i naravno majice za posadu. U vrećici Fiumanke naći će se i još poneka sitnica!

Sve informacije o programu, radnom vremenu Regatnog ureda i prijavama mogu se pronaći na mrežnim stranicama regate https://fiumanka.eu/ kao i društvenim mrežama naših suorganizatora pratećih programa: Caffe bara Corto Maltese, tvrtke Promocija, Turističke zajednice grada Rijeke, Sveučilišta u Rijeci, Lounge bara Boonker i Poneštrice.

 

NEDJELJA 4. 6.

               Međunarodna regata maxi krstaša MaxiON /dolazak u Rijeku u popodnevnim satima/ 

PONEDJELJAK 5. 6.

  9:00    OTVORENJE REGATNOG UREDA FIUMANKE

11:00    STUDENTSKA FIUMANKA - prvi dan /JK Maxi i UNIRI/

UTORAK 6. 6.

11:00    STUDENTSKA FIUMANKA - drugi dan /JK Maxi i UNIRI/

SRIJEDA 7. 6.

  9:00    PAPIRNATA FIUMANKA - regata papirnatih jedrilica na Trg 128. brigade         

10:00    STUDENTSKA FIUMANKA - finalna jedrenja /JK Maxi i UNIRI/

                --------------------------------------------------------------------------------

                Poslovna konferencija u Boonkeru /Lürssen Dizajn Centar Kvarner/

                Primopredaja ugovora o koncesiji za ACI marinu Rijeka

16:00    LÜRSSEN DESIGN CENTER KVARNER SAILING REGATTA

               Animacijski program za djecu sudionika regate

ČETVRTAK 8. 6.

               MOLO LONGO CRAFT BEER FEST; Finta de Mona /Corto Maltese/

PETAK 9. 6.

               MOLO LONGO CRAFT BEER FEST; Krešo i Kisele Kiše /Corto Maltese/

               GASTRO FIUMANKA; Gat Karoline Riječke /TZ grada Rijeke, Promocija/

               WHITEHEADS; koncert za građane i sudionike regate na Trgu riječke rezolucije /Promocija/

SUBOTA 10. 6.

               WINDSURF FIUMANKA - Preluk /DSNM i Riječki sportski savez/

12:00    START REGATE KRSTAŠA 24. FIUMANKE i medijske regate /Riječki zaljev/

               MOLO LONGO CRAFT BEER FEST; bend OBRAZOVNI PROGRAM /Corto Maltese/

20:00    PROGLAŠENJE POBJEDNIKA 24. FIUMANKE /ispred Terminala/

               GROOVERSI; koncert za građane i sudionike regate na Trgu riječke rezolucije /Promocija/

NEDJELJA 11. 6.

               WINDSURF FIUMANKA - Preluk /DSNM i Riječki sportski savez/

               Međunarodna SUP FIUMANKA u Riječkoj luci /VOP Sup Team i Riječki sportski savez/

 

Izvor: fiumanka.eu