• hr
  • en
  • de
  • it

Ne ukidajte nam jutarnju i večernju liniju brodom ‘Postira

Mještani Luke Šipanske peticijom sa 159 potpisa prosvjeduju protiv ukidanja jutarnje i večernje Jadrolinijine brodske linije broda "Postira".
- Zaprepastila nas je vijest o ukidanju linija, to više jer smo od nadležnih institucija, Grada Dubrovnika, Mjesnog odbora te Jadrolinije, dobili obećanja kako će se brodovi i linije vratiti nakon obnove mjesne rive. Pitamo se zašto je potrošen državni novac za izgradnju novog mula - zbog jahti ili potreba domaćeg stanovništva? Dok se drugi otoci bore za češće linije, mi gubimo postojeće - negoduju stanovnici Luke Šipanske, koji storniranje jutarnje i večernje brodske veze nakon 49 godina smatraju neprihvatljivim gubitkom.
Stanovnici Luke su tijekom desetljeća prilagodili način života brodskim prugama za svoj grad - Dubrovnik. Ukidanje jutarnje brodske linije suprotno je potrebama mještana Luke koji, osim putovanja na posao ili druge potrebe u Dubrovnik, brodom prevoze poljoprivredne proizvode i ribu. To je teret od kojeg mnogi žive, a koji ne prevozi alternativna brzobrodska linija katamaranom, podsjećaju stanovnici Luke Šipanske, koji su prosvjednu peticiju uputili Jadroliniji, Ministarstvu mora i lokalnim vlastima.
- Ribari koji naraštajima žive na otoku već desetljećima koriste brodsku liniju Postira u 5.30 za prijevoz ribe u Dubrovnik tijekom cijele godine. Njezinim ukidanjem bili bismo prisiljeni svako jutro koristiti autobus do Suđurđa koji prevozi putnike, ali ne i ribu - ističe Katarina Glavić, jedna od supotpisnica peticije, koja objašnjava kako za jakog juga i bure brod "Postira" ne može pristati ni noćiti u drugoj otočnoj luci Suđurđu, nezaštićenoj od udara vjetra.
Nezadovoljnici iz Luke Šipanske upozoravaju i na nužnost opstanka večernje linije iz Dubrovnika u 20 sati, koja je svima prijeko potrebna.
- Tom smo linijom mogli dovesti osobni teret, i to ne samo namirnice, nego i kućanske uređaje i namještaj koji smo zatim preuzimali u luci. Kako se problemi ne bi širili, politizirali i rastezali u medijima, tražimo od nadležnih institucija - Ministarstva, Županije, Grada i Mjesnog odbora - da zajedno s koncesionarima preispitaju odluku, te vrate ono što su mještani oduvijek imali i pripada im - jutarnju i večernju brodsku liniju brodom "Postira" - zahtijevaju ogorčeni mještani Luke Šipanske.


Otočna politika
Prosvjednici podsjećaju kako je ukidanje linija u suprotnosti s otočnom politikom Vlade RH koja posebnim zakonima nastoji očuvati stanovništvo na otocima. Napominju kako je upravo povezanost s kopnom redovitim i čestim brodskim linijama jamstvo poboljšanja standarda života na otocima.

Podrška Županije
Dubrovačko-neretvanska županija podržava zahtjeve otočana za zadržavanjem brodskih linija za Luku Šipansku, o čemu će izvijestiti nadležno Ministarstvo mora i brodara Jadroliniju.
- Smatramo da je povezanost Šipana s Gradom Dubrovnikom prije izgradnje novog pristaništa u Luci Šipanskoj bilo odgovarajuće te da se nakon vrijedne investicije u pristanište režim prometovanja brodom treba vratiti na staro, odnosno da prvi jutarnji brod sa Šipana kreće iz Luke Šipanske - izjavio je dubrovačko-neretvanski župan Nikola Dobroslavić.

Izvor: www.slobodnadalmacija.hr