• hr
  • en
  • de
  • it

NCP brodogradilište Šibenik zaključilo još jedan unosan ugovor s Norvežanima

Posredstvom CroNoMar-a, inovativne kompanije osnovane u Šibeniku 2009. godine, u iNavis centru, s ciljem identificiranja i stvaranja novih poslovnih mogućnosti kroz zajedničke projekte s norveškim i hrvatskim partnerima dva hrvatska brodogradilišta NCP Šibenik i pulski Tehnomont dobili su nove poslove za norveške naručitelje i to za čak dva nova tipa broda.
Remontno brodogradilište NCP Šibenik nastavilo je višegodišnju uspješnu suradnju s norveškim partnerima ugovaranjem novih poslova za ovo zahtjevno tržište. U studenom 2015. godine finaliziran je višemjesečni proces pregovaranja, te je potpisan Ugovor za gradnju novog tipa radnog broda za norveško tržište marikulture. Riječ je o novom tipu aluminijskog katamarana, prototipu, iznimno naprednih tehničko-tehnoloških karakteristika. To će biti prvi takav tipa broda na svijetu - katamaran dužine 15m i širine 10m, opremljenom specifičnim hidrauličnim komponentama za sidrenja, tegljenja velike snage, jačim glavnim motorima, te značajno veće vrijednosti od svih do sada isporučenih brodova iz NCP-a,a posao je vrijedan milijardu i pol eura.
„Financijska vrijednost nije i jedino značajno obilježje ovog projekta. Činjenica je i veliko zadovoljstvo za sve sudionike projekta, da brodovi izgrađeni upravo u šibenskom NCP-u postižu međunarodnu prepoznatljivost i konkurentnost na velikom svjetskom tržištu. Ovaj projekt je odličan primjer uspješne poslovne suradnje između hrvatskih i norveških partnera, kojim se predstavlja kvaliteta i konkurentnost hrvatske brodogradnje u jednoj od najrazvijenijih brodogradnji u svijetu - u Norveškoj.", ističe Ana Zajc, voditeljica iNavis centra. Isporuka novog tipa broda planirana je u lipnju 2016. godine.
Nakon isporuke prvog prototipa servisnog broda s primjenom u marikulturi u srpnju 2015. godine, koji je uspješno predstavljen na najvećem sajmu marikulture na svijetu Aquanor u Trondheimu, Norveška u kolovozu ove godine, norveški klijent bio je iznimno zadovoljan proizvodom i kvalitetom rada hrvatskih brodograditelja te je s pulskim Tehnomontom zaključio je još dva ugovora za gradnju novih brodova.
U odnosu na prvi isporučeni brod, novi naručeni proizvodi - brodovi duljine 23,98m, širine 11,20m, visine do glavne palube 4,2m i gaza 3,5m, projektirani od strane norveške tvrtke MOEN MARIN AS, o svojim karakteristikama značajno su unaprijeđeni, što predstavlja novi izazov za proizvođača, hrvatsku tvrtku Tehnomont iz Pule.

Izvor: http://mok.hr/