• hr
  • en
  • de
  • it

Nautičari će ipak svraćati u Tisno

Nakon 20 godina čekanja na početak gradnje luke u Tisnome, konačno se nešto pomaknulo s mrtve točke.
Naime, nakon što je Vlada u srpnju ove godine trgovačkom društvu "Agram Kaptol" d.o.o. iz Zagreba dala ovlaštenje za izgradnju i gospodarsko korištenje luke posebne namjene - luke nautičkog turizma u uvali Luke u Tisnom, ovlašteni koncesionar je u zakonskom roku od 60 dana od stupanja Odluke na snagu dostavio garanciju banke u visini 6.894.580 kuna u korist Republike Hrvatske.

To je sedam posto vrijednosti ukupne investicije, koja prema Investicijskoj studiji ulaganja iznosi 98.494.000 kuna.

Podsjetimo, "Agram Kaptol" koncesiju je dobio na drugom natječaju, jer je prvi poništen, b udući da tada izabrani koncesionar, također zagrebačka tvrtka "Bum gradnja" d.o.o., nije u zadanom roku uspjela pribaviti jamstvo banke.
- Luka nautičkog turizma, o čijoj se gradnji govori već desetljećima, izuzetno je važan projekt za turistički, a time i za gospodarski razvoj općine. Taj projekt za Tisno znači novi razvojni zamašnjak, donosi nova radna mjesta, ali i razvoj pratećih djelatnosti i usluga vezanih uz nautički turizam. Konačno se nakon dugog čekanja pojavio ozbiljan investitor, jer dostava garancije je veliki korak i značajan pokazatelj da "Agram Kaptol" misli ozbiljno - kaže zadovoljno Ivan Klarin, načelnik općine Tisno.

Radovi u luci, pak, neće početi sutra, jer "Agram Kaptol" mora pribaviti sve potrebne dozvole. Prema uvjetima natječaja, radovi trebaju početi najkasnije za četiri godine. U prve dvije godine koncesionar treba ishodovati lokacijsku dozvolu, a u druge dvije potvrdu glavnog projekta, odnosno građevnu dozvolu kako bi strojevi uopće stigli na lokaciju.

Nadalje, koncesionar je dužan graditi luku prema Detaljnom planu uređenja Luke nautičkog turizma koji je već donesen. Luka će, prema Planu, imati ukupnu površinu od 63.345 četvornih metara, od čega na morski akvatorij otpada 54.510 četvornih metara, s 220 vezova u moru.

Društvo ‘Agram Kaptol, kao ovlaštenik koncesije, obvezalo se plaćati godišnju naknadu za koncesiju od sedam kuna po četvornom metru, što iznosi 443.415 kuna godišnje, te 7,5 posto od ukupnog godišnjeg prihoda luke. Nakon pribavljanja svih dozvola, ovlaštenik koncesije u roku od najviše 24 mjeseca od zaključenja ugovora o koncesiji pomorskog dobra, davatelju koncesije, odnosno Vladi RH, treba dostaviti uporabnu dozvolu.

Koncesija će se izdati na rok od 30 godina. Inače, "Agram Kaptol" je najavio ulaganje u vrijednosti od 98,5 milijuna kuna i zapošljavanje 80 radnika. Međutim, ako ne dostavi na vrijeme sve potrebne dozvole, neće se potpisati ugovor o koncesiji i praktički će izgubiti koncesiju.

- Vjerujemo da do toga neće doći, jer onaj tko se upušta u ovako veliki projekt jako dobro zna što ga čeka. Isto tako, zna da će uložena sredstva kroz nekoliko godina vratiti - kaže Klarin.

Izvor: www.slobodnadalmacija.hr