• hr
  • en
  • de
  • it

Ministarstvo financija dalo "zeleno svjetlo" terminalu za kruzere

Pula je veliki korak bliže izgradnji terminala za kruzere u luci, koji u perspektivi može donijeti preko 200 dolazaka kruzera i više od pola milijuna putnika. Usporedbe radi, posljednjih godina bilježilo se 60-ak dolazaka kruzera s manje od 10.000 putnika.
- Upravo smo prošli tjedan dobili očitovanje Ministarstva financija na projekt izgradnje Pomorskog putničkog terminala u pulskoj luci na Rtu Guc. Nakon što smo Ministarstvu gospodarstva ovaj projekt prijavili na popis projekata od strateške važnosti za Republiku Hrvatsku, to je ministarstvo od svih ostalih ministarstva zatražilo očitovanje o projektu, kojeg smo, inače, i radili u suradnji s Ministarstvom mora, prometa i infrastrukture. Dobiveno očitovanje Ministarstva financija je bez primjedbi, pogotovo jer smo već izradili Studiju izvedivosti i analize troškova. Sada nam predstoji izraditi investicijski plan za petogodišnje razdoblje. Usto, dobili smo na raspolaganje 65.000 eura kako bismo proveli ispitivanja morskog dna, odnosno obavili geomehanička istraživanja. Sve kako bismo vidjeli na koji bi se način projekt razvijao i na koji bi se način odradila gradnja", otkrio nam je novosti ravnatelj Lučke uprave Pula Donald de Gravisi o projektu terminala u pulskoj luci, zbog kojeg je tadašnji Državni ured za upravljanje državnom imovinom (DUUDI) dodijelio na trajno korištenje Lučkoj upravi Pula 14 hektara državnog zemljišta na Vellelungi.

Na punti Rta Guc
Brodski putnički terminal u pulskoj luci gradio bi se sjeverno od rive, na potezu Rta Guc. Izgradnjom terminala osigurala bi se mogućnost za privez čak tri broda, a dodatna je prednost ta što brodovi puno lakše mogu ući i izaći iz terminala jer je dubina mora ondje 12 metara. U planu je izgradnja tri terminala, mola i ostalih popratnih objekata za brodove. U prvoj fazi predviđena je izgradnja jednog terminala, 400 metara dugačkog mola, koji bi bio povezan s kopnom.
Ravnatelj pulske Lučke uprave pojašnjava nam da će istraživanja pokazati da li će se budući terminal, odnosno obala i potrebni objekti u njoj, graditi "klasično" ili će biti potrebno sve postaviti na pilote. Ili će se, pak, odabrati neka druga varijanta izgradnje.
- Cijena projekta je od početka poznata. Sama gradnja obale iznosila bi od 50 do 75 milijuna eura, a ovisi, kako sam rekao, o načinu gradnje odnosno varijanti gradnje koja će se odabrati nakon geomehaničkih ispitivanja morskog dna. Cjelokupni projekt, dakle sveukupna izgradnja, kako obale za prihvat brodova i svih objekata, tako i izgradnje kompletne infrastrukture, koštala bi između 120 i 150 milijuna eura, kaže de Gravisi.

Izvor: www.glasistre.hr