• hr
  • en
  • de
  • it

Mario Babić: Posade su najkvalitetniji dio našeg pomorstva!

Državni tajnik Ministarstva mora, prometa i infrastrukture, kap. Mario Babić, ističe kako su u hrvatskom pomorstvu najveća snaga ljudi, a unatoč krizi koja se odrazila u svim segmentima društva, Hrvatska ima razloga za optimizam.

Međunarodni Dan pomorstva danas je svečano obilježen u Zadru. Na Novom kampusu zadarskog Sveučilišta okupili su se pomorci, predstavnici pomorskih sindikata i poslodavaca pomoraca, kao i ugledni gosti i predstavnici Ministarstva, grada Zadra i Zadarske županije.
Uz državnog tajnika Ministarstva mora, prometa i infrastrukture, kap. Marija Babića, skupu su nazočili i predsjednik Sindikata pomoraca Vladimir Svalina, ravnatelj udruge brodara Mare nostrum Mate Botica, a pozdravne govore i dobrodošlicu uputili su Zvonimir Vrančić, gradonačelnik Grada Zadra, te župan Stipe Zrilić.

'Hrvatska mornarica na listi je Međunarodnog memoranduma. S crne liste prešli smo u sivu, te napokon u bijelu listu, zahvaljujući našim brodarima Također, prosječna starost tankera je oko 7 godina, a ove godine izgubili smo samo jedan manji brod', kaže Babić, govoreći o trenutnoj situaciji u hrvatskom pomorstvu.
Svjetska kriza odrazila se i na naše pomorstvo. 'Brodari muku muče s istim problemima kao i oni u svijetu. Brodovi se unajmljuju po izrazito niskim vozarinama, ali vjerujem da je blizu izlazak iz krize. Kazao bih - svjetsko brodarstvo dotaknulo je pajole, ali ići će prema gore. Uvjeren sam da ćemo izaći iz krize', tvrdi Babić.
Od 1. siječnja 2013. godine na snazi će biti novi Zakon koji se odnosi na poreze po tonaži, podsjetio je. Riječ je o propisima koji su usklađeni s onima koje nalaže Europska zajednica, a samim ulaskom u Europsku uniju i u pomorstvu se mogu očekivati potpore.
Posade su najkvalitetniji dio našeg pomorstva, naglašava Babić. '13 300 hrvatskih pomoraca plovina međunarodnoj plovidbi, a kada tome dodamo broj na nacionalnoj razini, broj se penje na 20 tisuća. Nakon 20 godina šutnje i gluhoće, pomorcima je vraćen benificirani radni staž. Uveden je i alternativni sustav obrazovanja, kojim je dana prilika starijim brodarima da završe Više škole. U tijeku je natječaj za pomorske stipendije, a to je velika motivacija budućim pomorcima', kaže Babić.
Hrvatske luke bilježe blagi porast prometa, a putnički je promet u prvih 8 mjeseci zabilježio 8 milijuna i 800 tisuća putnika, što čini porast od 2 posto. Brojevi ohrabruju i u prometu kruzera, osobito u Dubrovniku. Babić kaže kako velik porast bilježi i nautički turizam, još od 2004. godine, pa smatra da smo prepoznati kao destinacija.
Ovogodišnja tema Međunarodnog dana pomorstva je 'Piratstvo - zajednički odgovor', stoga je skup protekao u znaku prezentacija i diskusije. Babić naglašava kako je u Hrvatskoj ovaj problem ozbiljno shvaćen. Provedena je anketa među pomorcima, pa se njih 17 posto izjasnilo da su bili na brodu koji je bio napadnut. Brodovi se neće naoružavati, kaže Babić, no mjere će se poduzeti. Međunarodna pomorska organizacija (IMO) je usvojila smjernice prema kojima se državi zastavi pruža mogućnost da na svoje brodove tijekom plovidbe ukrca oružanu pratnju u područjima visokog rizika od piratskih napada. S ciljem zaštite i pojačane sigurnosti hrvatskih pomoraca i Republika Hrvatska započela je s pripremom za implementaciju navedenih smjernica.

Izvor: www.ezadar.hr