• hr
  • en
  • de
  • it

Malteški brod kod Pule potopio ribaricu i pobjegao

Ribarski brod Golub, dužine 22,5 metara, potonuo je u noći između ponedjeljka i utorka u 1.40 sati oko 5 nautičkih milja jugozapadno od Pule nakon što ga je udario brod Joerg N, dužine 90 metara, malteške zastave. Na ribarici se u trenutku nezgode nalazilo osam članova posade.

Članovi posade su se spasili ukrcajem u dvije pomoćne brodice i nakon sat vremena u šoku i malo pothlađeni doplovili do luke Veruda u Puli, gdje im je pružena medicinska pomoć.

Tiekom dana u prostorijama Lučke kapetanije Pula saslušat će se vlasnik tj. zapovjednik broda Rade Palaškov (1944.) sa prebivalištem u Labinu.

 Sudar se nepoznatim brodom prijavio je zapovjednik ribarice Golub. Ribarica je ribarila kada ju je udario narančasti brod koji je bez zaustavljanja produžio plovidbu.

Uvidom u bazu podataka na radaru ustanovljeno je da se radi o brodu Joerg N. Nacionalna središnjica je kontaktirala brod, koji bi trebao stići u Rijeku. O događaju je izviještena Pomorska policija i Lučka kapetanija u Rijeci te je dogovoreno da će po dolasku broda u luku Rijeka biti izvršen inspekcijski pregled.
Na ribarici je bilo oko 400 litara dizel goriva, a velika plivajuća mreža bila je složena na sredini palube, te postoji mogućnost da ispliva i prijeti sigurnosti plovidbe. Stoga je Lučka kapetanija Pula obavijestila putem obalne radio postaje Rijeka radio lokalne ribare da posebno obrate pozornost na moguće istjecanje nafte i plutajuće ostatke ribarskog alata s potonule ribarice.

Tijekom jutra Pomorska policija Pula uputit će plovilo na poziciju sudara i provjeriti situaciju, priopćeno je iz Ministarstva prometa i mora.

Izvor: www.net.hr