• hr
  • en
  • de
  • it
Svjetionik Veli Rat/Dugi otok photo: Zoran Pelikan
Iva i Duga na plaži kod svjetionika Veli Rat/Dugi otok photo: Zoran Pelikan
Vrt svjetionika Veli Rat/Dugi otok photo: Zoran Pelikan
Jenny slika na plaži kod svjetionika Veli Rat/Dugi otok photo: Zoran Pelikan
Motiv sa Velog Rata/Dugi otok photo: Zoran Pelikan
Svjetionik Veli Rat sa broda photo: Zoran Pelikan



18.09.2018.
prijepodne
poslijepodne
noć
prikaz
vjetar
Tmin(°C)
20
23
21
Tmax(°C)
24
25
22


19.09.2018.
prijepodne
poslijepodne
noć
prikaz
vjetar
Tmin(°C)
21
24
22
Tmax(°C)
24
27
23


20.09.2018.
prijepodne
poslijepodne
noć
prikaz
vjetar
Tmin(°C)
22
24
21
Tmax(°C)
25
28
23


Svjetionik Veli Rat/ Dugi otok

Svjetionik je izgrađen 1849. godine na sjeverozapadnom rtu Dugog otoka, 35 km zapadno od Zadra. Na udaljenosti od 3 km nalaze se sela Veli Rat, Verunić i Polje, a do trajektne luke u Brbinju ima 20 km.
Svjetionik je okružen borovom šumom i prekrasnim uvalama sa šljunčanim plažama, a smatra se jednim od najljepših na Jadranu. S 40 m visoke svjetioničarske kule Veloga Rata pruža se uistinu jedinstven i nezaboravan vidik.
Do svjetionika se može doći osobnim vozilom. Zbog dobre cestovne povezanosti s ostalim naseljima moguća je redovna opskrba potrebnim namirnicama i obilazak cijelog Dugog Otoka.

Zanimljivosti:
Debeli zidovi svjetionika, u koje je kako kaže priča, umiješano i tisuće žutanjaka od jaja, kako bi što bolje odolijevali soli i vjetrovima, osiguravaju hlad bez kojeg se ne može u ljetnim mjesecima. Veliko popločano dvorište svjetionika krasi stara zavjetna crkvica Sv. Nikole i u kojoj se još uvijek povremeno održavaju crkveni obredi.
Guste, mirisne borove šume koje okružuju zgradu svjetionika pružaju široke mogućnosti aktivnog odmora i onim turistima kojima more nije isključiva rekreacija. Okolno plitko more bogato je različitim ribljim vrstama.

Izvor: www.lighthouses-croatia.com