• hr
  • en
  • de
  • it

Lenac položio ispit američke ratne flote

Ovaj uspješno odrađeni posao donijet će buduće slične ugovore za hrvatska brodogradilišta, rekao je američki veleposlanik James Foley

Viktor Lenac i njegovi zaposlenici uspješno su položili zahtjevan ispit na remontu zapovjednog broda američke Šeste flote USS Mount Whitney. Zajednička je to konstatacija hrvatske i američke strane s jučerašnje svečanosti u brodogradilištu u povodu završetka dvomjesečnih radova na ovom američkom ratnom brodu. USS Mount Whitney jučer je, naime, izašao iz doka dok će krajem idućeg tjedna isploviti ususret svojim uobičajenim vojnim zadaćama na Mediteranu.

- Ovdje u Rijeci naša je suradnja i partnerstvo kroz NATO savez dobilo i dodatnu, ekonomsku dimenziju u kojoj su se iskazale sposobnosti hrvatskih brodogradilišta i potencijal hrvatske ekonomije, poručio je američki veleposlanik u RH James Foley, koji je podsjetio da je brodogradilište Viktor Lenac ovaj zahtjevan posao remonta jednog zapovjednog broda Američke ratne mornarice dobilo u oštroj konkurenciji zahvaljući svojim referencama, profesionalizmu i fleksibilnosti, koje je iznova dokazalo. Veleposlanik Foley izrazio je uvjerenje da će ovaj uspješno odrađeni posao donijeti buduće slične ugovore za hrvatska brodogradilišta. I veleposlanik i zapovjednik američke Šeste flote, viceadmiral Frank Pandolfe, kojemu je ovo drugi posjet Hrvatskoj, posebno su zahvalili stručnjacima i zaposlenicima Lenca na izvanrednom poslu te sjajnom domaćinstvu i gostoljubivosti koju je posadi Mount Whitneyja pružila lokalna zajednica.

- Ovo je velik dan za ionako izvrsne odnose Hrvatske i SAD-a. Posebno smo počašćeni činjenicom da su američki partneri odabrali upravo hrvatsko brodogradilište za remont svog zapovjednog ratnog broda izvan granica SAD-a, što je prvi takav slučaj. Upravo se na ovom poslu, koji je uspješno realiziran u sinergiji vanjske i sigurnosne politike te stručnih kadrova Lenca, ogleda model kako razvijati i koristiti potencijale hrvatske brodogradnje, ali i hrvatskog društva u cjelini, kazao je ministar obrane Davor Božinović.

Poručio je da moramo iskoristiti sve šanse koje su se otvorile ulaskom u NATO savez, kao i skorim članstvom u Europskoj uniji kada će Hrvatska postati odgovorna za takozvanu "plavu granicu" EU-a. A to "nosi" više brodova i više poslova za popunjavanje kapaciteta naših brodogradilišta, zaključio je Božinović na jučerašnjoj svečanosti u Lencu na kojoj je uzvanike zabavljala klapa Nevera.

Predsjednik Uprave Lenca Robert Škifić ima sve razloge za vjerovati da je remont USS Mount Whitneyja samo prvi korak ka dugoročnoj suradnji ovog brodogradilišta i američke Šeste flote. Nije nikako zanemariva ni financijska strana ovog posla koja je od prvotno ugovorenih 6,5 milijuna eura zbog potrebnih dodatnih zahvata narasla na gotovo 9 milijuna eura.

Tijekom protekla dva mjeseca radnici i stručnjaci Lenca napravili su generalni remont na pogonskim sustavima ovog 195-metarskog američkog ratnog broda, "osvježena" je i oličena vanjska oplata broda, kao i unutarnji skladišni prostori, a zamjenjeno je i gotovo sedam kilometara klimatizacijskog sustava. Za USS Mount Whitney za narednih pet godina planirana su tri dokovanja, pa u Lencu vjeruju da će opet ugostiti ovu američku posadu.

Izvor: www.zadarskilist.hr