• hr
  • en
  • de
  • it

Legendarna Marina postaje riječki brod-hotel sa šezdesetak ležajeva

Mali Lošinj je za »Marinu« bio premalen, ili je »Marina« bila prevelika za Lošinj, kaže direktor tvrtke Arhipelag d.o.o. Dubravko Kušeta, čija je tvrtka proteklih pet godina u lošinjskoj luci imala koncesiju, koju je sada na deset godina dobila od Lučke uprave Rijeka.

Nakon što je pet godina legendarna »Marina« bila usidrena u lošinjskoj luci gdje je nakon sedamdeset godina plovidbe preuzela novu ulogu i bila u funkciji ugostiteljskog objekta, u petak je krenula u novu luku i u novu službu. Iz lošinjske luke otegljena je u Rijeku, gdje će za koji tjedan na njoj s radom početi ugostiteljski objekt na oko 400 »kvadrata«, a u roku godinu dana plan je da m/b »Marina« zaživi kao hotel po mjeri grada i riječke luke s oko šezdeset ležajeva u kategoriji tri zvjezdice.

- Mali Lošinj je za »Marinu« bio premalen, ili je »Marina« bila prevelika za Lošinj, kaže nam direktor tvrtke Arhipelag d.o.o. Dubravko Kušeta, čija je tvrtka proteklih pet godina u lošinjskoj luci imala koncesiju, koju je sada na deset godina dobila od Lučke uprave Rijeka.


U svojih sedam desetljeća plovidbe »Marina« je preživjela i dva rata. Tijekom Drugog svjetskog rata bila je na vezu u Švedskoj, a kad je rat završio prevozila je logoraše iz Njemačke na oporavak u Švedsku. U Domovinskom ratu »Marina« je dobila nekoliko gelera i to baš na oplati zapovjedničkog mosta. Održavala je linije na dalmatinskom području, a u bogatoj povijesti ovog broda je i podatak da su njome evakuirane izbjeglice iz Dubrovnika. »Marina« i njena posada dva puta su nagrađivani Vjesnikovom »Plavom vrpcom« za podvige na moru, i to zajedno s brodovima Jadrolinije za ratne plovidbe, a drugi put samostalno, za spašavanje jedriličara.

- Želio bih zahvaliti Lučkoj upravi i Gradu Rijeci na susretljivosti i tome što su nas doživjeli kao partnere i prepoznali naše planove koji se u cijelosti uklapaju u programe koje i Grad i Lučka uprava žele na svom prostoru. »Marina« će gradu ponuditi deficitarni sadržaj, a to je prvenstveno hotelski smještaj. Pokazatelji govore da se gosti Rijeke u gradu zadržavaju kratko, a mi ćemo s kategorijom smještaja i s našim kapacitetima od oko šezdesetak ležajeva ponuditi uslugu kakva sada gradu i luci nedostaju. U Malom Lošinju koji ima nekoliko tisuća stalnih stanovnika i relativno kratku sezonu nismo uspjeli ostvariti planove. Vjerujemo da ćemo to, u gradu kojem 365 dana u godini gravitira oko 300 tisuća ljudi, i uz to njeguje urbani turizam, uspjeti. »Marina« je svojom formom i poviješću sama po sebi atrakcija, kaže Dubravko Kušeta, kojem sada predstoji i atraktivno osmisliti ponudu u Rijeci.
Inače, »Marina« je zaista poseban brod. O tome svjedoče brojni podaci iz njene povijesti, a uz nju otočani, Dalmatinci, ali i Istrani vezuju mnoštvo lijepih uspomena, jer upravo je ovaj brod godinama na svojim putovanjima povezivao te tri naše regije. Njezin odlazak nikada nisu uspjeli nadomjestiti ni brzobrodska veza Lošinja, Zadra i Pule, kao ni trajektna linija koja Lošinj povezuje sa Zadrom. Naime, u tkivo »Marine« utkano je neko drugo vrijeme i retro stil u najboljoj brodskoj formi.
Kapacitet »Marine« je četrdeset vozila i više od tristo putnika, a postizala je brzinu od 14 čvorova. Posljednji put je 2005. godine »Marina« tijekom sezone povezivala Pulu, Mali Lošinj i Zadar, kao brod »Lošinjske plovidbe«, a godinu poslije prodana je tvrtki Arhipelag, koja ju je na njen 70-ti rođendan usidrila u lošinjskoj luci u novoj namjeni. Do tada je bila najstariji putnički brod na svijetu koji je imao plovidbenu dozvolu.

Sagrađena je 1936. godine u Danskoj za švedskog brodara. Porinuće je bilo 7. veljače 1936. a na prvu plovidbu krenula je 11. lipnja iste godine. Prvo ime, »Kron Princessan Ingrid« nadjenula mu je kuma broda, tadašnja švedska princeza, kasnije danska kraljica. Brod je godinama održavao liniju Friedrickshafen - Göteborg, dok ga nisu zamijenili novi, veći i suvremeniji brodovi. Izvorno je »Marina« bila dugačka 64 metra, a nakon 14 godina plovidbe, produžena je za osam metara.

Kada ga je 1969. godine kupila »Lošinjska plovidba«, brod se već zvao »Marina« i u lošinjsku luku prvi put uplovila je u studenom te godine. Najprije je plovila za Rijeku, iz Malog Lošinja, Cresa i Rapca, kratko je održavala i liniju za Rimini, da bi od 1971. godine krenula linija koja je za većinu zaštitni znak ovog broda, a to je veza Lošinja s Istrom i Dalmacijom. Sada će Rijeci donijeti novi sadržaj, a umjesto da tuče valove, pružat će miran san i okrijepu u gradskoj luci.

Izvor: www.novilist.hr