• hr
  • en
  • de
  • it

Lanac marina ACI ponosni je dobitnik Plavih zastava

Cjelogodišnjim ACI marinama uručene Plave zastave

Najveći lanac marina na Mediteranu ponosni je dobitnik Plavih zastava kao potvrde odgovornog gospodarenja morem

Rijeka/Cres, 9. lipnja 2023. - Najveći lanac marina na Mediteranu i regionalni predvodnik u nautičkom turizmu, ACI d.d., ponovo je nagrađen Plavim zastavama čime je nastavljena duga tradicija održavanja visoke razine održivog poslovanja. Ovo značajno priznanje potvrđuje izvrsnost ACI-jevih marina u pogledu kvalitete usluga, zaštite okoliša i sigurnosti. Tom prigodom  održana je i svečanost podizanja Plave zastave u ACI marini Cres. Ova svečanost predstavlja poseban trenutak za ACI i lokalnu zajednicu, a pritom ističe važnost očuvanja okoliša te pružanja vrhunskog iskustva nautičarima. ACI d.d. nastavlja biti lider u nautičkom sektoru promičući nadalje održivost, kvalitetu i sigurnost u marinskom turizmu.

Međunarodna plava zastava je najpriznatiji model ekološkog odgoja, obrazovanja i obavještavanja javnosti koju dodjeljuje Zaklada za odgoj i obrazovanje za okoliš (Foundation for Environmental Education - FEE). Priznanje se dodjeljuje samo za jednu sezonu te se zahtjev svake godine mora obnoviti, a uručuje se plažama i marinama koje ispunjavaju niz biranih kriterija u više područja: ekološki odgoj i obrazovanje, informiranje javnosti, kakvoća vode, upravljanje okolišem i sigurnost te kvaliteta usluga. ACI-jeve marine su dugogodišnji ponosni nosioci plavih zastava, a tradicija je nastavljena i ove godine. U svim cjelogodišnjim ACI-jevim marinama održat će se svečanosti podizanja zastava, upravo kako bi se obilježilo ovo hvalevrijedno postignuće te istaknula predanost nacionalnog lanca marina visokim standardima.

Plavu zastavu u ACI marini Cres podigli su recepcijska djelatnica ACI marine Cres Martina Gregorić i gost marine Matevž Einspieler, uz nazočnost gradonačelnika Cresa Marina Gregorovića, direktorice Turističke zajednice Cresa Željke Stašić, upravitelja lučke uprave Cresa Đordana Veškovića, predstavnika OTRA Cres Danijela Brnića.

„ACI marina Cres smještena je na prekrasnom otoku koji obiluje prirodnim ljepotama i bogatom kulturnom baštinom. Svjesni smo odgovornosti koju imamo prema ovom prostoru i trudimo se da naša djelatnost ostavlja što manje negativan utjecaj na okoliš. Održivost je temelj naše poslovne filozofije i neprekidno ulažemo napore u smanjenje ekološkog otiska, primjenu ekološki prihvatljivih praksi te u edukaciju našeg osoblja i posjetitelja. Zahvaljujući predanosti našeg tima, ACI marina Cres se ističe kao vrhunska nautička destinacija koja pruža nevjerojatno iskustvo svim nautičarima koji nas posjete, stoga ne čudi kako nam s gosti kontinuirano vraćaju iz godine u godinu. Plava zastava za nas predstavlja vrhunsku turističku promidžbu te simbolizira očuvan i siguran okoliš, održivi razvoj u turizmu koji se temelji na visokoj kakvoći usluge, čistoći mora i obale, kao i opremljenosti i uređenosti ACI marine Cres", poručio je direktor ACI marine Cres, Alan Šepuka.

Uz Plavu zastavu u ACI marini Cres vijori i Green Sail zastava uz koju je prošle godine postavljena vakuum pumpa za pražnjenje i zbrinjavanje otpadnih voda s brodova, projekt „Morska škovacera", plutajuća kanta za smeće koja filtrira morsku vodu skupljajući mikroplastiku i ostali otpad, a djelatnici ACI marine Cres od nedavno na raspolaganju imaju novi defibrilator Lifepak CR2 za prevenciju srčanog zastoja i reanimaciju.

ACI d.d., kao regionalni lider u zaštiti okoliša, s ponosom ističe međunarodno priznate Plave zastave koje se vijore u svim cjelogodišnjim marinama sustava. Dobivanje ovog priznanja povećava vidljivost i reputaciju marine te privlači veći broj nautičara i turista, što posljedično stvara pozitivan učinak na lokalno gospodarstvo, stvarajući nova radna mjesta i potičući pritom razvoj turističke infrastrukture. Osim toga, Plave zastave svjedoče o predanosti ACI marina zaštiti okoliša, što pridonosi očuvanju prirodnih ljepota regije i stvaranju održivog turističkog okruženja. Plave zastave imaju snažan pozitivan utjecaj na ACI kao kompaniju te na lokalne zajednice i hrvatski turizam u cijelosti. Potvrđuju izvrsnost, promiču održivost i stvaraju privlačnu turističku sliku na globalnoj razini. ACI d.d. i njegove marine s ponosom prihvaćaju ovo priznanje te se kontinuirano unaprjeđuju razinu kvalitete, kao i održivost, a sve kako bi nastavili pružati iznimno iskustvo nautičarima i turistima koji posjećuju hrvatsku obalu.

 

Izvor: L. K., Milenium prom.