• hr
  • en
  • de
  • it

Krotili valove i buru u uvali Kuje

Prekrasan vikend u Puli i okolici začinjen burom privukao je u uvalu Kuje i ove godine brojne surfere i kitere iz Istre, Slovenije, Italije i Austrije. U ližnjanskoj uvali, omiljenoj ovim rekreativcima i sportašima željnim adrenalina, u subotu ujutro vladala je na moru neopisiva gužva, budući da je valove zajahalo više od stotinu windsurfera, među kojima je bilo 20-ak domaćih surfera i desetak kitera.
- Bilo je predivno, vrijeme nam je išlo na ruku, more je još uvijek toplo, sunce grije bez obzira na buru, samo je malo neugodno za presvući se kad izađeš van. Iako se surfalo i u Pomeru i u Premanturi, najviše nas je bilo u uvali Kuje jer je idealna pozicija za to, samo što je svake godine sve veća gužva jer su najviše Slovenci dobro izreklamirali ovu uvalu u svojim sportskim časopisima, rekao nam je Dalen Geromella, surfer i voditelj škole jedrenja na dasci u AC Pomer.
Svojim su vratolomijama na dasci oduševljavali Slovenci Žiga Hrček i Miloš Milošević, ali i Puljanin Marko Simić, nekadašnji natjecatelj u freestyle regatama koji je izvodio lijepe majstorije. Ovaj je put izostala domaća prva violina windsurfa Demijan Dobovšek - Dema iz Pule koji sada uživa u daskanju u Capo Verdeu.
Da ova vjetrovita razonoda nije nimalo bezazlena dokazuje i subotnja nezgoda jednog kitera kojega je vjetar zapleo u užad i bacio na obalu pri čemu je slomio nogu, dobro se natukao i izgrebao. Sami surferi više su puta izbjegli sudaranje bacanjem u vodu. Ako ih posluži ovakvo vrijeme, imat ćemo prilike uživati u njihovim skokovima i okretima u zraku sve do prosinca, kada uzimaju pauzu otprilike do ožujka, čekajući pogodne toplije vjetrove za nove pokušaje kroćenja valova.

Izvor: www.meteo.hr