• hr
  • en
  • de
  • it

Kraljica mora na 43. regati Barcolana 2011

Hrvatski školski brod „Kraljica mora" sudjelovao je danas među 1762 plovila na jednoj od najvećih svjetskih regati 43. Barcolani koja se tradicionalno održava druge nedjelje u listopadu u tršćanskom zaljevu.
Na startnoj crti dugoj 1,8 nautičke milje iskusna je posada školskog broda pod okom državnog tajnika za more kap. Maria Babića startala u pravom moru malih jedrilica, barki i brodova, a da ih zbog svoje veličine ne bi ugrozila „Kraljica mora" povukla se, no kasnije se ipak okrenula oko bove. Iako je regatu planirala završiti regularno, vjetar je pao, pa više nije bilo izbora nego upaliti motore i vratiti se u tršćanski porat.

Prva je u cilj ušla jedrilica Esimit Europa 2 za samo 58 minuta i 5 sekundi, druga Maxi Jena, a treća hrvatska posada Shining Umag.
Zapovjednik „Kraljice mora" Robert Pensa za regatu je timun prepustio Miljenku Žaniću, kapetanu Ispostave Novi Vinodolski, a tu su još bili kapetan murterske ispostave Branko Rameša, sadašnji i bivši djelatnici Ministarstva Zvonimir Laurenčić i Igor Žiganto. Za jedrilje su bili zaduženi iskusni jedriličari: ravnatelj Pomorske škole Bakar Gordan Papeš, Robert Mohović s riječkog Pomorskog fakulteta, Tihomil Ivanov iz Jadrolinije, Rajko Jurman iz Lučke uprave Rijeka.

Po buri od 16 čvorova ruku su dali stalna posada: zapovjednik Pensa, upravitelj stroja Ivica Piplica, prvi časnik palube Davor Šakan, mornari Diego Kezele, Renato Topolko i Toni Kaštelan, a da nitko ne ostane gladan brinuo se kuhar Arsen Mavrić. Sve je nadgledao i Berislav Vranić, direktor tvrtke Damaco koja je upravitelj broda.
Od samog uplovljavanja u tršćansku luku u petak popodne „Kraljica mora", motorni jedrenjak namijenjen izobrazbi budućih hrvatskih pomoraca, plijenila je pažnju svih. Pet tisuća letaka s podacima o školskom brodu podijeljeno je u subotu popodne kad je brod bio otvoren za posjet građana, a s posebnim veseljem na palubu su se popeli najmlađi posjetitelji.
U subotu je povodom Dana nezavisnosti i sudjelovanja školskog broda na regati održan prijem na kojem su državni tajnik Babić, zapovjednik Pensa, hrvatski veleposlanici u Italiji i Sloveniji Tomislav Vidošević i Svjetlan Berković, generalna konzulica u Trstu Nevenka Grdinić bili domaćini gradonačelniku Trsta Robertu Cosoliniu, prefektu Trsta Alessandru Giacchettiu, tršćanskom lučkom kapetanu Antoniu Basileu, predstavnicima regije Friuli Venezia Giulia, tršćanske gospodarske komore i organizatora regate Jedriličarskog društva Barcola i Grignano.

Izvor: www.mmpi.hr