• hr
  • en
  • de
  • it

Koncesionar mora izgraditi operativnu obalu na Lapadu

Nakon Vladine najave natječaja za koncesiju na pomorskom dobru za marinu Gruž koja je izazvala negodovanje dubrovačke gradske uprave, gradonačelnik Andro Vlahušić u pismu ministrima Božidaru Kalmeti i Branku Bačiću traži konzultacije prije raspisivanja natječaja za novi dubrovački nautički centar od Vile Elise do Orsana.

Od Vlade očekuje konzultiranje s Lukom i Gradom Dubrovnikom prije nego se natječaj za budućeg koncesionara provede. - U natječaju se, sukladno prethodnim dogovorima Grada i nadležnih ministarstava, treba predvidjeti obveza koncesionara marine za izgradnju operativne obale, odnosno rekonstrukcije dijela prometnice na Lapadskoj obali, što, barem po za sada poznatim informacijama, nije slučaj.
Također, prije dodjele koncesije za marinu s Lukom Dubrovnik treba razriješiti odnose i prilagoditi ugovor o prvenstvenoj koncesiji koji je između Luke Dubrovnik i Županijske lučke uprave na snazi od 1. lipnja ove godine, a čije su odredbe do sada obje strane uredno poštovale - navodi gradonačelnik, uz napomenu kako je donošenje Urbanističkog plana uređenja gruškog akvatorija u prostorno-planskom smislu omogućilo izgradnju buduće gruške marine.

- Prije poduzimanja drugih koraka i traženja koncesionara potrebno je regulirati ostale odnose, u skladu s pozitivnim propisima RH, ali i s ciljem zadovoljavanja javnog interesa kako se ne bi dogodilo da građani Dubrovnika financiraju izgradnju operativne obale i infrastrukture za poslovni pothvat privatnog koncesionara - poručuje Vlahušić, koji od Vlade očekuje konzultiranje s Lukom i Gradom Dubrovnikom prije provedbe natječaja za budućeg koncesionara.

Smatra kako se u natječaju sukladno prethodnim dogovorima Grada i nadležnih ministarstava treba predvidjeti obveza koncesionara marine za izgradnju operativne obale, odnosno rekonstrukcije dijela prometnice na Lapadskoj obali, što po sada poznatim informacijama nije slučaj.

Također, prije dodjele koncesije za marinu s Lukom Dubrovnik treba razriješiti odnose i prilagoditi ugovor o prvenstvenoj koncesiji koji je između Luke Dubrovnik i Županijske lučke uprave na snazi od 1. lipnja ove godine, a čije su odredbe dosad obje strane uredno poštovale. 

Zadovoljiti javni interes
Donošenje UPU-a Gruškog akvatorija je u prostorno-planskom smislu omogućilo izgradnju buduće gruške marine, ali je prije poduzimanja drugih koraka i potrage za koncesionarom potrebno regulirati ostale odnose u skladu s pozitivnim propisima RH. Treba zadovoljiti i javni interes kako se ne bi dogodilo da građani Dubrovnika financiraju izgradnju operativne obale i infrastrukture za poslovni pothvat privatnog koncesionara - zaključuje u pismu dubrovački gradonačelnik Andro Vlahušić.

Izvor: www.slobodnadalmacija.hr