• hr
  • en
  • de
  • it
Komiža panorama photo:www.komiza-zambarlin.hr
Komiža crkva photo:www.komiza-zambarlin.hr
Komiža gradske ulice photo:www.komiza-zambarlin.hr
Plaža u Komiži photo:www.komiza-zambarlin.hr
Koče u Komiži photo:www.komiza-zambarlin.hr
Pogled na Komižu photo:www.komiza-zambarlin.hr



18.09.2018.
prijepodne
poslijepodne
noć
prikaz
vjetar
Tmin(°C)
21
24
21
Tmax(°C)
26
27
22


19.09.2018.
prijepodne
poslijepodne
noć
prikaz
vjetar
Tmin(°C)
21
24
23
Tmax(°C)
26
27
23


20.09.2018.
prijepodne
poslijepodne
noć
prikaz
vjetar
Tmin(°C)
23
24
23
Tmax(°C)
27
28
23


Komiža/otok Vis

Komiža/otok Vis     Komiža nekad

Otok Vis su u 4.stoljeću prije Krista nastanili grčki kolonisti iz Sirakuze i osnovali prvi grad na istočnoj obali Jadrana-polis Issa koja je kroz naredna četiri stoljeća bila i najmoćnija jadranska država. S obzirom na strateško značenje otoka, kroz čitavu povijest vodili su se ratovi za Vis , tako da su se često mijenjali viški vladari od Ilira do Grka, Rimljana, Talijana, Francuza, Engleza, Austrijanaca. Usprkos nesklonoj povijesti Višani su sačuvali svoj hrvatski identitet. U gradu Visu sačuvani su ostaci antičke Isse, a brojni eksponati iz ondašnjeg doba pohranjeni su u arheološkom muzeju.
Prvi spomen imena Komiže sačuvan je u jednom dokumentu iz druge polovice dvanaestog stoljeća.
Komiža se uvijek ponosila svojom ribarskom poviješću o čemu danas svjedoči Ribarski muzej, jedinstven u Hrvatskoj, smješten u staroj mletačkoj kuli na rivi. U njemu su izloženi tradicionalni ribarski alati. Replika komiške gajete falkuše predstavljala je hrvatsku maritimnu baštinu na svjetskoj izložbi EXPO 199.godine u Lisabonu.
U Komiži se svake godine 6.prosinca, na blagdan sv. Nikole, zaštitnika putnika, pomoraca i ribara (ujedno i Dan grada Komiže) ispred župne crkve sv. Nikole pali žrtveni brod.
Cjelokupna je povijest otoka Visa politički i ekonomski vezana s jedne strane za ribarstvo, a s druge za vinogradarstvo i vinarstvo koje je i danas, uz turizam, osnova gospodarstva i zalog budućnosti.
Proteklo je više od dva tisućljeća od prve pohvale viškom vinu, a danas malo tko nije kušao ili čuo za vugavu i plavac mali.

http://www.tz-komiza.hr/hr/povijest.php