• hr
  • en
  • de
  • it

Komiški ribari ‘ulovili’ bušilicu iz Crne Gore

Stroj za bušenje tla na manjoj drvenoj platformi, u vlasništvu jedne crnogorske građevinske tvrtke, "ulovio" je komiški ribar Jurica Jončić na poziciji unutar ZERP-a, udaljenoj gotovo 39 kilometara (21 nautičku milju) južno od Komiže.

- Nakon što sam alarmirao sve nadležne službe, odlučio sam plutajuću platformu privezati za svoj brod i dotegliti je do Komiže. Iako mi je dosta debeli konop stalno pucao, uspio sam preploviti nekoliko milja i u međuvremenu pozvati u pomoć kolegu Franu Martinisa, komiškog ribara - kazao nam je Jončić, još umoran i neispavan od neobičnog "ulova".

- Ujoli smo velu beštiju! S mora smo maknuli plutajuću opasnost i to nam je dosta - dodao je Jončić ne sluteći kako će priča imati posve neočekivani smjer.

Naime, platforma s bušilicom na kojoj se nalazi i pojas za spašavanje s oznakama broda "PB-11 Dejan" iz Kotora plutala je Jadranom gotovo tri tjedna nakon što se zbog nevremena otkinula s veza uz spomenuti brod na gradilištu uz poluotok Luštica na ulazu u Boku kotorsku.

Nošen morskim strujama i valovima (ne)identificirani plutajući objekt prešao je najmanje 200 kilometara od Boke prema sjeverozapadu i "uplovio" duboko u hrvatski ZERP.

Taj scenarij potvrdio nam je i Vojislav Bujković, vlasnik tvrtke "Yu Briv" iz Škaljara kod Kotora, koja obavlja geotehničke radove u Boki.

- Građevinski stroj u vlasništvu je naših poslovnih partnera iz Budve i, koliko sam čuo, ribari iz Komiže već su stupili u kontakt s njima. U skladu s dobrim pomorskim običajima vjerojatno će im ponuditi i zasluženu nagradu za spašavanje stroja - kazao nam je Bujković.

Izvor: www.slobodnadalmacija.hr