• hr
  • en
  • de
  • it

Klarin: Osnujmo četiri samostalne lučke uprave u Županiji

Načelnik Općine Tisno Ivan Klarin uputio je inicijativu Županijskoj skupštini Šibensko-kninskoj za osnivanje četiriju, umjesto jedne samostalne lučke uprave na području Županije.
Prema Zakonu o pomorskom dobru i morskim lukama, ističe Klarin, radi upravljanja, gradnje i korištenja županijskih i lokalnih luka otvorenih za javni promet, može se osnovati više županijskih lučkih uprava na zahtjev općinskog ili gradskog vijeća, o čemu odlučuje Županijska skupština, sukladno kriterijima resornog ministarstva.
Županijska lučka uprava u Šibeniku osnovana je 2002. godine i u njoj je koncentrirana, drži tišnjanski načelnik, velika moć i odgovornost, radi čega predlaže formiranje četiriju samostalnih lučkih uprava.

Time bi se, smatra, podijelila odgovornost, ali i povećala djelotvornost svih poslova koje obavlja lučka uprava. Kao primjer, Klarin navodi naplatu dnevnog veza u ljetnim mjesecima:

- Budući da se radi o velikom broju lučkih područja, teško se kontrolira i naplaćuje dnevni (tranzitni) vez, te se mnoga plovila nezakonito i besplatno vezuju za porte lučke uprave. Osim toga - dodaje Klarin - javljaju se pojedinci i udruge koji uzimaju za pravo neovlašteno naplaćivati dnevni vez upravo na tim portima.

Zbog takvih je problema Primorsko-goranska županija 1999. godine osnovala čak osam županijskih lučkih uprava i od tada su se prihodi višestruko povećali.

Ivan Klarin predlaže osnivanje samostalnih lučkih uprava za područje općina Tisno, Murter i Pirovac, zatim za područje grada Vodica i općine Tribunj, za lučka područja Grada Šibenika i, naposlijetku, za općine Rogoznica i Primošten. Broj djelatnika sadašnje jedinstvene Županijske lučke uprave ne bi se time bitno povećao jer bi se postojeći zaposlenici rasporedili po novim upravama.

Izvor: www.slobodnadalmacija.hr