• hr
  • en
  • de
  • it

Izgorjela i potonula jahta kod Malog Drvenika

Nakon požara koji je iz još neutvrđenih razloga noćas oko 1.45 sati buknuo na jahti „Xo" kod otoka Mali Drvenik, 17 metarska jahta izgorjela je i potonula, no nitko pritom nije ozlijeđen.
Požar je izbio na privezanoj jahti s južne strane otoka u uvali Vela Rina, a u trenutku izbijanja požara na njoj su se nalazila dva hrvatska državljanina R.K. i D.K. koji su goruće plovilo napustili na pomoćnoj gumenoj brodici. Nakon stavljanja motora u pogon uočili su gusti dim koji je dolazio iz unutrašnjosti jahte te su aktivirali sve protupožarne aparate.

Vijest o jahti u plamenu primio je centar 112 nakon čega su se na poziciju odmah uputili plovilo Lučke kapetanije Split „Pojišan" te vatrogasci na brodici „Florijan" iz Kaštel Gomilice.
Vatrogasci su ugasili plamen u 4,30 sati, no jahta je odmah potom potonula na dubini od 67 metara. Djelatnici kapetanije i vatrogasci na poziciji potonuća bili su do 9 sati ujutro zbog mogućeg istjecanja goriva iz tankova u kojima se nalazi 300 litara dizela. Do sada nije došlo do istjecanja goriva niti do onečišćenja morskog okoliša.

Vlasnik plovila je Erste & Steiermarkische S-leasing d.o.o. iz Zagreba.
Inspektori Lučke kapetanije Split obavit će danas očevid kako bi se utvrdile okolnosti i razlozi izbijanja požara.

Izvor: www.mmpi.hr