• hr
  • en
  • de
  • it
Vela Luka_Vela spila_www vela-spila hr.jpg
Vela Luka_luka_www travelblog org.jpg
Vela Luka_pogled iz zraka_realestatekorcula com.jpg
Vela Luka_nosnje_www primula hr.jpg
Vela Luka_pogled s mora_www photobucket com.jpg
Vela Luka_zvonik kroz palme_www apartments-vela-luka com.jpg



18.09.2018.
prijepodne
poslijepodne
noć
prikaz
vjetar
Tmin(°C)
21
24
21
Tmax(°C)
26
28
22


19.09.2018.
prijepodne
poslijepodne
noć
prikaz
vjetar
Tmin(°C)
21
24
22
Tmax(°C)
25
28
23


20.09.2018.
prijepodne
poslijepodne
noć
prikaz
vjetar
Tmin(°C)
22
24
22
Tmax(°C)
27
29
23


Vela Luka/otok Korčula

Vela Luka/otok Korčula     Vela spila


Vela spila

Vela spila se nalazi na južnom obronku brda Pinski rat, na 130 m iznad uvale Kale u Veloj Luci, a jedna je od najznačajnijih arheoloških pretpovijesnih lokaliteta na području Europe.

Pronađena arheološka građa pruža dokaze o naseljavanju i o svim oblicima života nekoliko pretpovijesnih ljudskih zajednica koje su se koristile špiljom za svakodnevni život i za pokapanje svojih umrlih.

Tisuće pronađenih ulomaka keramike, cijelih posuda i drugih predmeta predstavljaju nalaze od prvorazredne važnosti. Na njima su ispisane stranice kulturnih, društvenih, duhovnih i gospodarskih odnosa korisnika Vele spilee s bližim i daljim krajevima Jadrana i Mediterana.

Prema dosadašnjem stupnju istraženosti zaključuje se da je špilja kontinuirano naseljena od mlađeg kamenog doba, tj. oko 20 000 godina prije Krista, a nalazi upućuju i na povremenu čovjekovu nazočnost i kroz naredne epohe - brončano i željezno doba. Koristili su je i Grci, Rimljani, Bizantinci, a i mnogi drugi, sve do današnjih dana.

Ulaz u špilju širok je 1 do 10 metara, visok do četiri metra, a okrenut je prema jugu odakle se pruža prekrasan pogled na prostran zaljev, plodno blatsko polje, otočiće Ošjak, Kamenjak i Proizd, udaljenije otoke Vis, Sušac, Sv. Andrija, Biševo, te prema otvorenoj pučini.

U muzeju Centra za kulturu u samome središtu Vele Luke nalazi se vrijedna arheološka zbirka predmeta pronađenih na ovome lokalitetu, a posjetiteljima je moguć pristup i samoj špilji do koje vodi 2,5 km ceste od uvale Kale u Veloj Luci ili pak pješačka staza preko brda Pinski Rat.

Više informacija: http://www.vela-spila.hr/

Izvor: http://www.tzvelaluka.hr/