• hr
  • en
  • de
  • it

Gajete nekad i danas

Osnivačka skupština udruge "Priješka gajeta" održana je u petak u Preku u Domu na žalu. U sklopu skupštine izložena je izložba fotografija s dočeka Taškeline gajete na Mulu, Cicibele, i prikazan film o gradnji, blagoslovu i porinuću gajete u Betini.

- Naš cilj je okupiti ljude koji vole gajete, pronaći obitelji koje su ih imale, napraviti popis svih brodova koji su postojali i na našoj rivi privezati nekoliko gajeta te naučiti ljude, posebno mlade, ponovno jedriti na latinsko jedro. Duh gajete je iznimno bogat i ni jedno mjesto na Jadranu nije sudbinski povezano uz njega kao Preko. Na gajetama se rađalo i umiralo. Život bez nje je bio nemoguć. Njom se išlo u Ravne kotare obrađivati zemlju, na otoke sjeći šumu za stoku, lavandijere su njima išle u Zadar u drugu državu po robu koju su prale i zarađivale novac za svoju obitelj. Život se vrtio oko gajete, a danas je sve to nestalo, kaže inicijator osnivanja udruge "Priješka gajeta" Davor Klarin.

Uz priču o udruzi vezana je i priča o Taškelinoj gajeti, Cicibeli. Ona je napravljena 1931. godine na navozu kalifata Jure Filipija za Tomu Gregova obiteljskog nadimka Taškela. Nju je 1968. godine kupio profesor matematike Emanuel Marušić od tadašnjeg vlasnika Marijana Gregova i dao joj ime Cicibela. Cicibela privezana u Foši stradala je u granatiranju Zadra i završila na dnu mora. Tamo ju je uočio branitelj Marino Mijat iz Tribunja i uz dozvolu profesora Marušića dopremljena je na navoz kalifata Ćira Burtine u Betinu gdje je sedam dugih godina trajala njena obnova. U Preko se ponovno pojavila ovog ljeta na Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja.

Izvor: www.zadarskilist.ht