• hr
  • en
  • de
  • it
Grad Korcula stari grad www ludabluna bloger hr
Pogled na zvonik www matica hr
Korcula okupana zlatom www ludabluna bloger hr
Grad Korcula most_www jumpmantours com
Grad Korcula panorama_www cromaps com
Korcula okom ptice www korcula net



18.09.2018.
prijepodne
poslijepodne
noć
prikaz
vjetar
Tmin(°C)
20
23
20
Tmax(°C)
27
28
21


19.09.2018.
prijepodne
poslijepodne
noć
prikaz
vjetar
Tmin(°C)
20
24
20
Tmax(°C)
26
28
22


20.09.2018.
prijepodne
poslijepodne
noć
prikaz
vjetar
Tmin(°C)
20
25
22
Tmax(°C)
28
30
22


Korčula/otok Korčula

Korčula/otok Korčula     Obavezno pogledati u Korčuli

KATEDRALA SVETOGA MARKA

KATEDRALA SVETOGA MARKA je središte vjerskog života i najljepši gotičko renesansni spomenik u starom gradu Korčuli. Gradili su je dubrovački i dva talijanska majstora i najviše domaći graditelji kroz 14., 15. i 16. st. Najveći među njima je Marko Andrijić koji je na ovom zdanju ostavio svoja remek-djela: gornji dio zvonika i ciborij nad glavnim oltarom u središnjoj lađi posvećenoj svetom Marku zaštitniku Korčule. Romaničko gotički portal djelo je talijanskog majstora Bonina iz Milana. Južna pobočna lađa posvećena je sv. Jakovu, sjeverna sv. Ivanu, a do nje je dograđena zavjetna kapela sv. Roka. Oltare u katedrali krase mnoge umjetničke slike počevši od Jacopa Tintoretta i drugih talijanskih talijanskih slikara.
Od domaćih kipara treba istaknuti djela Ivana Meštrovića, Frana Kršinića, Luja Lozicu


GRADSKI MUZEJ KORČULA

Gradski muzej Korčula smješten je u palači Gabrijelis, reprezentativnom primjeru stambene arhitekture 15. i 16. st. u samom središtu stare gradske jezgre. Šetnjom kroz izložbene prostore ovog muzeja oživljavate kulturnu i gospodarsku prošlost Korčule od pretpovijesti do naših dana.

Muzejske zbirke zorno prikazuju tradicionalne obrte: kamenoklesarstvo i brodogradnju kao najvažnije za život čovjeka na ovim prostorima. Predmeti koji su se u prošlosti upotrebljavali u korčulanskim kućama pružaju nam uvid u kulturu svakodnevnog života. Najvrijedniji muzejski eksponati svjedoče o poznavanju suvremenih umjetničkih dostignuća u Europi: posebno brončano kucalo Tiziana Aspetia te glasovir iz 1819. godine na kojemu je svirala Betovenova prijateljica Edith Streicher. Posjeta starinskoj kuhinji u potkrovlju muzeja dojmljiv je i nezaboravan doživljaj. Replika stranice Statuta grada i otoka Korčule iz 1214.godine, likovni prikaz grada, gradska zastava, pečati, natpisi u kamenu, dokumenti, grbovi priča su o povijesnom identitetu Korčule kao urbane cjeline koja je zbog svog skladnog izgleda opjevana u stihovima kao "Ornament od svita..."
Adresa: Trg sv. Marka bb 20260 Korčula
Tel. 00385 (0)20 71 14 20
e-mail: gm-korcula@du.htnet.hr

CRKVA SVIH SVETIH I ZBIRKA IKONA

Crkva Svih Svetih postojala je već u 13. stoljeću ali se u kasnijim stoljećima njen izgled mijenjao. Danas je to jednobrodna barokna građevina iz 18. stoljeća smještena na jugoistočnom dijelu staroga grada. U središtu pozornosti je svakako oltar s drvenom baroknom kompozicijom Žalosne gospe Antonia Coradini. Nad oltarom je početkom 16. st. sagrađen kameni ciborij po uzoru na ciborij Marka Andrijića u katedrali sv. Marka. Unutrašnjost crkve krase neobarokni oltari sv. Ane i sv. Josipa s oltarnim palama svetaca te poliptih Blaža Jurjeva Trogiranina (1438-39) i bizantinski križ iz 15. st. Oslikani kazetirani strop djelo je bokokotorskog slikara Tripe Kokolja. Bratovštinska kuća, sjedište najstarije korčulanske bratovštine Svih svetih utemeljene 1301. godine povezana je s crkvom mostićima koji nadsvođuju ulicu. Na pročelju zgrade postavljena su dva reljefa jedan iz 14., a drugi iz 17.st. s motivom bratima u adoraciji. U bratovštinskoj kući nalazi se dvorana - muzej u kojemu su izložene voštane svijeće, "torci", bratimsko ruho, "tonige", pjesmarice, isprave, križevi i liturgijski inventar potrebit za vrijeme službe božje i procesija.

Kao izuzetnu umjetničku vrijednost treba istaknuti srebrni procesionalni križ dubrovačkog zlatara Ivana Progonovića iz 15.st. te devet bizantinskih ikona iz 14. do 17. stoljeća izrađenih na drvu temperom na zlatnoj podlozi. Prema kazivanju ove su ikone donijeli Korčulani nakon kretskih ratova polovinom 17.stoljeća.
Adresa: Trg Svih Svetih, 20260 KORČULA
Tel. 00385 (0)20 71 13 06

CRKVA SVETOG MIHOVILA I ZBIRKA BRATOVŠTINE

Crkva sv. Mihovila je smještna na Trgu Antuna i Stjepana Radića preko puta gradske vijećnice. Spominje se već početkom 15. stoljeća, a kasnije patronat nad njom preuzima Bratovština blažene djevice Marije od utjehe, osnovane 1603. Crkva se u tijeku 17. i 18. st. dobila svoj konačni barokni izgled, a sama kapela posvećena Gospi od utjehe je iz početkom 19.st. Na glavnom oltaru iz 18. st. je slika Dominika Mađoto koja prikazuje Gospu od Utjehe. Svi predmeti i oltari u crkvi od kulturne su i povijesne vrijednosti.

U impozantnoj dvorani Bratovštine smještenoj u bratovštinskoj kući uz crkvu čuvaju se voštane svijeće iz 17., 18. i 19. stoljeća, liturgijski predmeti , "tonige", križevi, umjetničke slike, misnice, isprave, zavjetni nakit, dragocjenosti, povelja o osnivanju bratovštine.


GLAVICA SV. ANTUNA

Brežuljak, Glavica sv. Antunaje udaljena svega pola sata pješice od središta Korčule u pravcu Lumbarde. Poznata je kao vjerski spomenik i spomenik prirode. Do vrha brežuljka vode nas 102 stepenice uz drvored čempresa zasađenih 1708. godine. Na vrhu Glavice na malom popločanom trgu podignuta je u 14 st. crkvica sv. Antuna Pustinjaka. U vrijeme biskupa Španića, krajem 17.st. je obnovljena i danas je posvećena sv. Antunu Padovanskom. Na kući uz crkvu nalaze se reljefi sv. Antuna Pustinjaka i sv. Antuna Padovankog. S vrha Glavice nezaboravan je pogled na korčulanski arhipelag. Najveće slavlje na Glavici je svake godine 13. lipnja, na blagdan sv. Antuna.


Izvor: http://www.visitkorcula.net/