• hr
  • en
  • de
  • it

Creski turizam slavi 170 godina: turisti su kao ljetna obitelj

Grad Cres obilježava 170 godina organiziranoga turizma. Tada je, 1. lipnja 1845., iz Rijeke u Cres uplovio parobrod s prvih 200 turista. Obljetnica je obilježena na creskoj rivi.


Prije 170 godina, na današnji dan 1. lipnja 1845., u organizaciji austrijskog Lloyda, iz Rijeke je na prvo putovanje parobrodom Nadvojvoda Franjo Karlo krenulo 200 putnika, od kojih većina još nikada nije posjetila Cres. U Cresu su proveli nekoliko sati. Divili su se čistoći i pravilnosti ulica te uživali u domaćem vinu, janjetini i ovčjem siru.
Cresani su se iskazali kao dobri domaćini te su u znak dobrodošlice pucali iz mužara, a posada broda i putnici odgovorili su klicanjem i jednim pucnjem iz topa. Upravo taj događaj, prvo organizirano putovanje na otok Cres smatra se početkom creskog turizma. Više od stoljeća i pol kasnije, Cresani ponosno obilježavaju veliku obljetnicu. "Ovi ljudi žive za svoje goste i zato se oni vraćaju", rekla je direktorica Turističkog ureda u Cresu Sanja Živanović. Direktorica TZ Kvarnera Irena Peršić Živadinov poručila je mještanima da budu ponosni na to što imaju jer gosti vole nešto drugačije, nešto što ne mogu doživjeti drugdje. Da su Cresani bili gostoljubivi davne 1845. i takvi ostali do danas, kaže i zamjenica župana, inače Cresanka, Marina Medarić. Očuvana kulturna i prirodna baština možda nam je prije tridesetak godina bila mana, ali danas je prednost koju želimo i hoćemo iskoristiti za razvoj turizma u Cresu, rekao je gradonačelnik Kristijan Jurjako na svečanosti održanoj na creskoj rivi.

Izvor: http://radio.hrt.hr/