• hr
  • en
  • de
  • it

Čeka nas teška turistička 2012.

- Svi govore da je ova godina bila jedna od najuspješnijih turističkih. Moramo biti svjesni da smo ove imali odličan raspored vjerskih praznika i jako lijepo vrijeme što će se teško ponoviti. Uz to, svi smo svjesni da se priprema nova kriza u Europi. Stoga možemo već sada očekivati da će sljedeća godina biti jako teška i da će se teško ponoviti ovogodišnji rezultati, kazao je na otvorenju godišnjeg skupa istarskih turističkih djelatnika u Rovinju Turistički forum Istra - zeleni Mediteran Veljko Ostojić, direktor porečke Riviere Adrije.
Istaknuo je da je Hrvatska prema podacima Svjetskog ekonomskog foruma 23. zemlja u Europi po konkurentnosti, a na Mediteranu je tek na 8. mjestu.

Bez povećanja konkurentnosti sve će željene investicije ostati samo želje. A da budemo konkurentni, trebalo bi izraditi prije svega strategiju razvoja turizma na regionalnoj i državnoj razini, treba se olakšati makroekonomsko funkcioniranje turizma. Razvoja nema bez investicija. To je ono što će naš turizam učiniti atraktivnijim, poručio je Ostojić.
Podsjetio je i da ova Vlada nije riješila pitanje Zakona o turističkom zemljištu jer još niti jedna tvrtka nije dobila koncesiju za korištenje tog zemljišta te da zakon nije do kraja dorečen, zbog čega će se u budućnosti morati mijenjati.

Direktor županijske Turističke zajednice Denis Ivošević istaknuo je da je cilj u 2012. godini da Istra zadrži jednak fizički promet kao i ove, rekordne godine, što bi značilo oko 20 milijuna noćenja te tri milijuna dolazaka, kao i svoju atraktivnost za čiju su promociju zaslužni strani mediji.
Naime, Istra je ove godine ponovno prema izboru njemačkog autokluba ADAC proglašena najomiljenijom autoregijom, a National Geographic ju je smjestio među 20 omiljenih odredišta za putovanja sljedeće godine. Ivošević je također kazao da će budžet TZ-a u sljedećoj godini biti veći za tri milijuna kuna i da će iznositi 33 milijuna kuna, a radit će se na unapređenju svih dosadašnjih turističkih proizvoda, kao što su biciklizam, gourmet, ronjenje, kultura...

Uz to, još će se veći broj stranih novinara pozivati na studijska putovanja jer se to pokazalo najboljom mogućom reklamom, a unaprjeđivat će se i e-marketing kroz novitete u kontakt-centru te nove mobilne aplikacije. Prema njegovim očekivanjima, Zračna luka Pula iduće bi godine trebala doseći 400 tisuća putnika, i to zahvaljujući novim linijama kao što je ona Jet2Coma prema Manchesteru, Ryanaira prema Oslu te Parizu i Lufthanse prema Muenchenu.

Dodijeljene su godišnje turističke nagrade županijskog TZ-a pod nazivom Zlatna koza. U kategoriji manifestacija nagradu je dobila Vinistra, a nagradu je primio predsjednik istoimene udruge Ivica Matošević. Projekt "Adria Music Conference" iz Umaga dobio je nagradu u kategoriji inovativnih proizvoda koju je preuzela direktorica umaškog TZ-a Sanda Bravar Radizlović, a za novi turistički proizvod pulski muzejsko-galerijski prostor Sveta srca u čije je ime nagradu preuzeo direktor Arheološkog muzeja Istre Darko Komšo. Hotel Lone rovinjske Maistre, domaćin skupa, dobio je nagradu za svoj vizualni identitet, a nagradu je preuzeo Ivica Vrkić iz tvrtke.

Glavne nagrade za dugogodišnji rad u promociji istarskog turizma dobili su poznati istarski enogastronomski kritičar Franko Lukež te talijanski enogastronomski stručnjak Marco Oreggia koji je zaslužan za uvrštenje brojnih istarskih maslinara u poznati svjetski vodič maslinovih ulja Flos Olei.

Izvor: www.glasistre.hr