• hr
  • en
  • de
  • it
Ljudi i brodovi na sidrištu Lučice, otok Brač photo: www.anchoragecroatia.com
Kupanje u uvali Lučica, otok Brač photo: www.anchoragecroatia.com
Mol u uvali Lučice, otok Brač photo: www.anchoragecroatia.com
X-ica na sidrištu Lučice, otok Brač photo: www.anchoragecroatia.com
Sidrište Lučice, otok Brač photo: www.anchoragecroatia.com
Ribari u uvali Smrče, sidrište Lučice, otok Brač photo: www.anchoragecroatia.com



18.09.2018.
prijepodne
poslijepodne
noć
prikaz
vjetar
Tmin(°C)
21
25
20
Tmax(°C)
26
28
22


19.09.2018.
prijepodne
poslijepodne
noć
prikaz
vjetar
Tmin(°C)
20
24
20
Tmax(°C)
25
29
22


20.09.2018.
prijepodne
poslijepodne
noć
prikaz
vjetar
Tmin(°C)
20
25
22
Tmax(°C)
26
30
23


Lučice/Brač

Lučice/Brač     Blog o uvali Smrčeva

Konoba Smrčeva nalazi se s vanjske strane Splitskih vrata, kod sela Lučice, točnije u najljepšoj uvali Jadrana, Zelenoj uvali u koju redovito svrati svojom jahtom i poznati jetsetter Luciano Bennetton. Sama uvala podsjeća na list djeteline jer ulaskom u nju pred posjetiteljem se pruža prekrasan pogled na tri manje uvale. U jednoj uvali, na samoj obali nalaze se tri u redu kuće poznatog poduzetnika Ninoslava Pavića. Jedna od tih kuća (bivši je vlasnik bio poznati splitski zubar) ima protočni morski bazen u koji su ribari, kad bi se prije puno godina vraćali rano ujutro iz ulova, bacali usput samo svježe jastoge a ostali ulov dalje odvozili u svoja mjesta na prodaju.
Smrčeva se nalazi u lijevoj uvali (gledajući s mora) i novost je da je u neposrednoj blizini, na samoj obali, niknuo novi ugostiteljski objekt nepoznatog imena i točne namjene.
Svakako najveći užitak doći do Smrčeva bio bi dojedriti na kakvoj jedrilici i vezati je uz mol Smrčeva. Tako će gost moći u potpunosti osjetiti kakav užitak je to dok veže špagu i promatra punu uvalu usidrenih većih jedrilica i brodova umjesto da dođe do konobe cesticom preko kopna. Tu treba nešto važno napomenuti, jednu opasku domaćim gostima moreplovcima: Dalmatinci neće propustiti priliku da kao dobri domaćini dobrohotno isprave gosta ako za uže kaže izraz poput „špaga" ili slično iz razloga što se uže na brodu zove „cima" jer je to autohtoni dalmatinski izraz za uže na brodu. Istini za volju, gosti, u znak zahvalnosti za uvijek veliku gosotljubivost domaćina, propuštaju iz pristojnosti objasniti svojim domaćinima da izraz „cima" potječe iz Austro-Ugarske vojske kada su austrijski oficiri imali svoj austrijski naziv za uže od kojeg i potječe izraz „cima" ili „cimati" tj. vući, nategnuti uže na jedrima broda. Eto, bila je to mala digresija za nautičare.
Konoba Smrčeva teško je zamjetljiva sa morske strane jer je zakrivena gustom vegetacijom što joj osigurava hladovinu u kojoj će gosti uživati u poznatom specijalitetu povrća sa žara, tzv. manistri. Tome u prilog svjedoči i preporuka časopisa „More" koji je ovo odredište za gurmane stavio na svoju top-listu odredišta na Jadranu. Hrana se priprema u kamenoj kućici otvorenog tipa (pomalo podsjeća na sedamstoljetno hrvatsko ognjište) pa gost može i uživati u pogledu na samu pripremu delicija kojima će uskoro biti obradovan. Dijelom dojam kvari to što se sanitarne prostorije nalaze u istom objektu pa stojeći uz pisoar možete iz neposredne blizine istovremeno kroz prozor promatrati pripremu hrane na roštilju što nije baš za svaki ukus. Srećom, prozor koji razdvaja ove dvije prostorije je zatvoren tako da ne dolazi do neželjenog miješanja zraka.
Karta jela ne postoji ali zato gosta uvijek može iznenaditi scena gdje kuhar između stolova nosi kakav svježi primjerak tune u komadu i s njom se zapućuje na daljnju obradu u komade pogodne za žar.
Turska kava ovdje je ipak opravdana jer el. struje nema a jako crno domaće vino stimulira nepce, čitavo tijelo i sinapse pa treba biti oprezan prilikom dizanja sidra i isplovljavanja jer nikad ne znate gdje je sidro završilo pa bi se mogla ukazati potreba za ronjenjem...
Antialkoholičari će ovdje doći na svoje jer se mineralna voda nudi isključivo u litarskim bocama pa će sigurno utažiti žeđ zbog sunca koje ih je nemilosrdno pržilo prilikom „cimanja" jedara.
Osoblje restorana, očekivano za takvu lokaciju, ležerno je obučeno u vlastitim odabirom majice i kratke hlače. Treba imati na umu da je ovo odredište ipak prvenstveno namijenjeno za prave nautičare kojima su takve stvari sasvim prihvatljive.
Okrijepivši se manistrom i vinom, gosti se mogu prije polaska okupati na okolnoj obali pazeći na morske ježince jer je more djevičanski čisto i bistro a ne smetnuvši sa uma da im je koncentracija smanjena pod utjecajem pola litre crnjaka. Zato oprez! Prije odlaska prava je šteta ne fotografirati predivnu uvalu i obalno kamenje koje je djelovanje prirode oblikovalo u slojevima, kao da je rukom klesano.
Za krmom nautičar namjernik će ostaviti konobu Smrčeva, nekad izgrađenu kao vikendicu na samoj obali a danas prenamijenjenu konobu u vlasništvu g. Lea Lumešića, poznatog bivšeg splitskog sportaša.

Izvor: http://www.mojnovac.net/forumi/showthread.php?t=2&page=30