• hr
  • en
  • de
  • it
Šipanska luka s mora photo: www.sipan-private.com
Motiv iz Šipanske luke photo: Zoran Pelikan
Nautičari na pljusku na rivi u Šipanskoj luci photo: Zoran Pelikan
Šipanska luka photo: Zoran Pelikan
Lučica u Šipanskoj luci photo: Zoran Pelikan
Brod na odlasku iz Šipanske luke photo: Zoran Pelikan



18.09.2018.
prijepodne
poslijepodne
noć
prikaz
vjetar
Tmin(°C)
19
22
19
Tmax(°C)
26
26
20


19.09.2018.
prijepodne
poslijepodne
noć
prikaz
vjetar
Tmin(°C)
19
22
19
Tmax(°C)
26
27
20


20.09.2018.
prijepodne
poslijepodne
noć
prikaz
vjetar
Tmin(°C)
19
23
20
Tmax(°C)
28
28
21


Šipanska luka

Šipanska luka     Blog o Šipanskoj luci

Šipan je otok maslina, a pročitala sam na više mjesta da je po broju stabala u odnosu na površinu i broj stanovništva ušao u guinnessovu knjigu rekorda. agrumi su druga zastupljena poljoprivredna kultura šipana pa se plantaže (ili ono što je od njih ostalo) naranača, narančina i limuna protežu ponad naselja. danas je polje sve zapuštenije, nešto zbog malobrojnosti i starosti domicilnog stanovništva, a čini mi se i zbog divljih svinja koje su tu našle sigurno utočiste, tako da se od njihovog rovanja i podrivanja jedino mogu obraniti vrtovi i đardini neposredno uz same kuće.
Šipan inače obiluje vodom, ne baš onom za piće, već 'bucatom'. tako se, naime, zove voda za gospodarstvo koju crpkama vuku iz dubokih bunara. bucata voda je pomiješana s morem, ali izvanredno pogodna za zalijevanje vrtova. zato bujna vegetacija daje poseban ugođaj naseljima sa starim građevinama, ribarskim kućama, omirinama ili novoizgrađenim objektima, uglavnom vikendica.
šipanci se još uvijek bave ribarstvom. njihov dolazak na dubrovačku peskariju, uvijek znači svježu, noću ulovljenu salpu (sopu), usatu (ukjatu), mola ( tovara), sardelinu, lignje i hobotnice. ovaj dio jadrana nema sardele koje je nekad bilo u izobilju. nestašica te 'sirotinjske ribe', odavno je zatvorila vrata tvornici sardina, koja je dugo godina uspješno poslovala na šipanu.
Šipan osim zaselaka ima samo dva naseljena mjesta: Šipansku luku (luka) u uskom dubokom i prekrasnom zaljevu na zapadnom kraku otoka te kasnije izgrađeni Suđurađ u blagoj uvali prema Dubrovniku (Sućurc, Suđurađ ili Sudjuradj).
U luku se samo po lijepom vremenu može ući s otvorenog mora, kroz uski morski tjesnac poznat pod nazivom harpoti. po velikom jugu brodske linije, a i brodice, moraju napraviti veliki đir i ući samo sa sjevera zaštićenog kopnom i otočićima. inače, prilaz šipanu (kad se dolazi iz pravca mljeta) problematičan je zbog prolaza uz 'boke false', predio morskih klanaca i uvijek 'mrtvog mora', pa i po najmirnijem vremenu plovidba uz njih, od nekih 10-15-tak minuta, zna podignuti želudac i ljudima naviknutim na mnoge čudi mora. ulazak broda u luku (sad već više puta dnevno) je značajan događaj na otoku. brod se uvijek srdačno dočekuje i ispraća, a i posada broda oglašava svoj ulazak i partencu (odlazak) dugim otegnutim zvukom brodske sirene.

Izvor: http://www.blog.hr/print/id/1621395769/ipan-je-otok-maslina-a-proitala-sam-na-vie-mjesta.html