• hr
  • en
  • de
  • it

03.09.2010. Propao natječaj za tišnjansku marinu

Unatoč najavama općinske vlasti Tisnoga i priželjkivanjima nautičara i samih stanovnika te općine, u tišnjansku uvalu Luke neće tako skoro stići teški građevinski strojevi, niti će početi gradnja luke nautičkog turizma.
Vlada RH je, doduše, između osam kandidata koji su se javili na natječaj za potencijalnog koncesionara luke izabrala ponudu zagrebačke tvrtke "Bum gradnja", no ugovor nije potpisan, niti će biti jer je izabrani ponuđač izgubio sva prava na koncesiju.
Sudeći po očitovanju Uprave pomorskog prometa, pomorskog dobra i luka Ministarstva mora, prometa i infrastrukture, "Bum gradnja" je 18. kolovoza "probila" rok za dostavu jamstva banke da je financijski sposobna ponijeti taj opsežni i skupi posao.
Cijela priča oko marine, stoga, vraćena je na početak. Epilogom nisu zadovoljni u općini Tisno jer ponovno slijedi dugotrajna natječajna procedura, pa postupak izbora najboljeg ponuđača, pa rok za ishođenje jamstava...
- Izgubljeno je dragocjeno vrijeme za realizaciju, za općinu Tisno, jednog od ključnih razvojnih projekata, a držim da se tako što nije trebalo dogoditi. Već je u samoj natječajnoj proceduri, naime, bilo razvidno da naizgled primamljiva ponuda "Bum gradnje", koja u odnosu na druge odskače po četvorostruko ili peterostruko većoj godišnjoj naknadi za korištenje pomorskog dobra, baš kao i postotku od ukupnog godišnjeg prometa, nije u suglasnosti s realnim koncesijskim kretanjima.
Pojednostavnjeno kazano, bila je suviše dobra da bi se mogla ozbiljno shvatiti, a da se pritom ne stvori sumnja u stvarne namjere ponuđača. Poznati su slučajevi davanja koncesija u potkoncesije do te razine da se u konačnici ne razabire komu je koncesija uopće pripala.
Ne tvrdim da je to posrijedi i kod "Bum gradnje", no kako bih drukčije protumačio činjenicu da je ta tvrtka najprije propustila rok od 30 dana, i to do 16. lipnja, da Ministarstvu financija dostavi potrebno jamstvo banke, pa je to isto uradila i nakon što joj je produžen rok do 18. kolovoza?! - pita se Ivan Klarin, tišnjanski načelnik.
Ostaje mu, dodaje, nadati se da će novi natječaj biti raspisan ubrzo i da će se ponovno javiti mnogi kvalitetni ponuđači kojima prvi put nije ukazano povjerenje.
Uz "Bum gradnju", ponude su poslali Marina Kornati Tisno iz Betine, Marijan Šuško iz Splita, Dana-Faros iz Murtera, Marina Tisno iz Šibenika, Pilot Gradnja iz Zagreba, Marinetek iz Šibenika i Marina Luke Tisno iz Tisnoga.
Najnižu ponudu od 6,1 milijun kuna dao je Marijan Šuško, a najvišu od 111,8 milijuna kuna Marina Luke Tisno. Zagrebačka "Bum gradnja" ponudila je 102,2 milijuna kuna. Izgledno je da će se na novi natječaj javiti i ACI, a nagađa se i kako bi se, u tom slučaju, jezerska i buduća tišnjanska marina mogle objediniti pod jednu upravu.

Izvor: www.slobodnadalmacija.hr