• hr
  • en
  • de
  • it

Više od 900 članova europske svemirske industrije dolazi na regatu u Hrvatsku

Tradicionalna jedriličarska regata Europske svemirske industrije, Ariane's Cup održat će se od 6. do 9. listopada u akvatoriju oko Trogira i Hvara uz sudjelovanje više od 900 ljudi, čime će ta regata postati najveća višednevna regata u hrvatskoj povijesti, izvijestio je organizator događaja tvrtka Business Sailing Experience Agency. Brojni članovi europske svemirske industrije koji će doći na 39. po redu Ariane's Cup plovit će na više od 110 brodova, s tim da je startna točka regate trogirska Marina Baotić odakle će se zaploviti prema Hvaru i do Palmižane.
Nakon Palmižane jedrilice će se okrenuti i vratiti u Marinu Baotić. Osim pet regatnih utrka sudionici će uživati u popratnom programu u baznim marinama i upoznati se s hrvatskim povijesnim i prirodnim obilježjima.
Ariane's Cup drži neprofitna organizacija OSCAR, koja je ove godine odabrala hrvatsku agenciju Business Sailing Experience Agency za organizaciju regate.
"Organizatori Ariane's Cupa već godinama pokušavaju organizirati regatu u Hrvatskoj, jer su opčinjeni ljepotom našeg mora. Prošle su nam godine povjerili organizaciju svoje regate i zahvaljujući profesionalnosti ljudi u hrvatskoj nautici vrlo brzo smo osigurali sve potrebne uvjete da Ariane's Cup po prvi puta dođe u naš Jadran. Takav događaj ima veliki značaj za naš turizam, ali i gospodarsku suradnju. Time aktivno razvijamo izvansezonski i nautički turizam, što je u skladu sa strategijom cjelokupnog hrvatskog turizma", izjavio je vlasnik Business Sailing Experience Agency Tomislav Gavazzi.
Dodao je i kako regata ima potencijal za razvijanje odnosa s vrhunskim kadrovima iz svemirske industrije. Jedan od ciljeva regate povezivanje je hrvatske znanosti i industrije s vodećim europskim i svjetskim predstavnicima svemirske industrije.
"Druženje u neformalnom okruženju jedrilica odlična je prilika da se hrvatski znanstvenici i menadžeri iz povezanih industrija predstave i upoznaju. Budući da je prošli mjesec potpisan sporazum između hrvatske Vlade i Europske svemirske agencije o suradnji u mirnodopske svrhe, Ariane's Cup nam dolazi u pravom trenutku", rekao je Gavazzi.
Inače, najveće europske kompanije koje imaju udio u svemirskoj industriji tradicionalno šalju posade na Ariane's Cup. Za ovu su godinu već potvrđene posade kompanija poput Airbusa, SES, European Space Agency, Daimlera i Eutelsata. O popularnosti regate govori i činjenica da su sve prijave stigle u roku od mjesec dana, te je registracija trenutačno zatvorena.
Ariane's Cup, koji je dobio naziv po jednokratnoj europskoj raketi, tradicionalno je okupljanje zaljubljenika u jedrenje ali rezervirano za pripadnike europske svemirske industrije. Do sada se održao 38. puta na raznim lokacijama diljem svijeta. Regata se prvi put održala 1979. te je brojala svega 10 brodova, a ove se godine očekuje obaranje dosadašnjeg rekorda po broju sudionika.

Izvor: www.mint.hr

 



 

Nagradna igra

Osvojite ulaznice za Zagrebački sajam nautike. Točan termin održavanja sajma je:
  •   22.02.2024. - 25.02.2024.
  •   01.05.2024. - 04.05.2024.
  •   14.02.2024. - 18.02.2024.

E-mail adresa:

Fotogalerija