• hr
  • en
  • de
  • it

U korčulanskom brodogradilištu LEDA izgrađen prvi mini kruzer

Danas je u korčulanskom brodogradilištu LEDA izvršeno prvo porinuće novoizgrađenog mini kruzera za naručitelja UTO Adria Tours, vlasnik Jure Rakuljić iz Krila Jesenica. 
Projekt izgradnje je bio potpisan pred kraj prošle godine, kada je i započela izgradnja, ponosito ističe Vicko Ivančević, tehnički direktor Lede. Ovaj mini kruzer, prvi u povijesti ovog brodogradilišta, poslije velikog dijela oplatne konstrukcije, čeka još postavljanje dvije sekcije nadgrađa nakon čega slijedi završno uređivanje prije teglenja do Krila Jesenice gdje će se obaviti najveći dio opremanja, uz završne radove ugradnje motora, ukrasne stolarije i opreme elektronike.
Mini kruzer je brod dužine 46,2 m,8,5 širine, visok 3,8 m,uz gaz od 2,5 m. Spada u klasu do 500 brt, kao najmoderniji ploveći hotel do 36 putnika, namjenom krstarenja i uživanja gostima u uvalama i lukama Jadrana, a pri tome im osigurati komfor i uslugu, kaže tehnički direktor Lede, čiji su zaposlenici izuzetno ponosni, na obavljenom, zahtjevnom poslu, čime su se pročuli kvalitetom izuzetno zahtjevne forme trupa, po čemu su vodeći na ovom dijelu Jadrana.
Uz skromnu svečanost porinuća,kuma broda je postala  Mirica Šošić Ivančević, glavni tehnolog LEDE za trup, koja kaže da će po odluci vlasnika mini kruzer ploviti pod imenom "Romantic Star". Zanimljivo je spomenuti da mini kruzer nije porinut u more klasičnim načinom s navoza, već je postavljen na ploveći ponton (maunu), zatim uz pomoć 100 tonske dizalice u kombinaciji sa teretnim stupom 60 tona, brod je  bio neznatno podignut od maone, koja se je povukla, da bi se mini kruzer mogao polako spustiti u more. Tako  je LEDA  novim načinom menagmenta prebrodilla krizu nedostatka posla, nakon propasti nizozemskog partnera Peters Shipyards iz Kampena,za kojega su 12 godina gradili brodove za rasuti teret dužine od 82 do 100 m i nosivosti od 3.600 do 5.200 tona.

Izvor: http://www.slobodnadalmacija.hr/