• hr
  • en
  • de
  • it

U Dubrovniku u 14 sati izmjereno ljetnih 30°C, oboren apsolutni rekord za travanj

U Dubrovniku u 14 sati izmjereno ljetnih 30°C, oboren apsolutni rekord za travanj

Iako smo jučer u prognozi najavili temperature do 27°C, koliko je bilo očekivano za danas, neki su dijelovi Hrvatske premašili tu vrijednost za čak nekoliko stupnjeva.
U Dubrovniku je u 14 sati prema službenim podacima DHMZ-a izmjereno 30°C, točnije 29,7°C. U 15 sati temperatura je porasla čak na 30,2°C. Riječ je o najvišoj temperaturi koja je u Dubrovniku izmjerena u travnju otkad se vrše mjerenja. Klimatska arhiva DHMZ-a za Dubrovnik ukazuje da je do sada najviša izmjerena temperatura u travnju iznosila 26,3°C, a izmjerena je 22. travnja 2000. godine.
Trenutne i maksimalne temperature zraka, kao i ostale meteorološke parametre možete pratiti na našoj interaktivnoj mapi Hrvatske s aktualnim meteorološkim podacima.
Konačni podaci o maksimalnoj temperaturi koja je danas izmjerena u Dubrovniku bit će poznati večeras nakon mjerenja u 20 sati, kada se uz trenutnu temperaturu očitava i najviša dnevna vrijednost. Vrlo je vjerojatno da je ona viša od 30,2°C, koliko je izmjereno u 15 sati.
Visoku temperaturu prati i vrlo niska relativna vlažnost od svega 18%. Uzrok tome je umjerena i pojačana bura koja stvara fenski efekt spuštajući se sa zaobalnih planinaUnatoč temperaturi zraka od čak 30°C, temperatura mora u Dubrovniku danas iznosi 16°C.

Prljava kiša
Osim visokih temperatura, a u skladu s najavama, tijekom dana u Hrvatskoj povremeno propadaju i kišne kapi, koje su prljave zbog veće količine saharskog pijeska.

Izvor: www.neverin.hr