• hr
  • en
  • de
  • it

Svojim su radom osvojili inozemstvo, ali ne i Hrvatsku turističku zajednicu

Dvojac Romulić - Stojčić na vrlo neobičan i fascinantan način promovira Hrvatsku. Njihov video o olujnom Hvaru oduševio je svjetske agencije, poput Reutersa i Rimb.coma, koje su zakupile prava na distribuciju za svoje klijente. Usprkos tom pozitivnom međunarodnom odjeku, Hrvatska turistička zajednica nije posebno impresionirana njihovim radom da bi ga iskoristila za jaču promociju hrvatskog turizma

'Hvar svake godine privlači brojne turiste, poznate osobe, glumce, brojne jahtaše, jedriličare i sve druge koji uživaju u ljepotama tog najsunčanijeg hrvatskog otoka. No on ima svoju ‘mračnu' stranu. Imali smo i sreće, ali i strpljenja, da uhvatimo veličanstvene oluje u slow motionu i tehnici time lapse', kaže poznati fotograf Mario Romulić.
Za nastajanje videa kreativnom dvojcu trebale su dvije godine, a od 350 tisuća snimljenih fotografija izabrali su 10 tisuća najljepših. Time lapse video, koji prikazuje spektakularan atmosferski fenomen iznad Hvara, munje koje paraju nebo, postavljanjem na Vimeo naprosto je lansiran u visine. Viđen je u 150 zemalja svijeta, a u samo nekoliko dana zabilježio je oko tristo tisuća pogleda. Naravno da je odmah privukao pažnju i svjetskih i domaćih medija, a popularnost i ljepota Hrvatske rastu u očima turista i zbog njega, no Hrvatska turistička zajednica i dalje ostaje nezainteresirana.
‘Snimanje time lapse je i započelo dogovorom s Hrvatskom turističkom zajednicom, na čijem čelu je bio Niko Bulić. Odmah smo se bacili na posao jer je to doista dugotrajan i sveobuhvatan proces, pa smo prolongirali potpisivanje ugovora za neko drugo vrijeme. No tada je došlo do smjene, a tadašnje rukovodstvo s Meri Matešić nije bilo zainteresirano. Ni direktorica Sektora za brend HTZ-a Adela Marković nije pokazala interes za naš projekt. Ispao sam neki ‘bulićevac', a s njim nisam nikad ni razgovarao', pojašnjava Romulić.
Hrvatska turistička zajednica prošle godine promovirala je novi slogan ‘Hrvatska puna života' (Croatia full of life), a u sklopu kampanje snimljeno je nekoliko filmića. Upravo onaj o Slavoniji u medijima i među stranim blogerima prozvan je oksimoronom jer je Slavonija u potpunosti prikazana kao beživotan kraj, s tek nekoliko ptica i galopirajućim konjima, ali bez ijedne osobe, napuštena, kao da su se svi iselili iz nje. A u spotu kojim se promovira Dubrovnik ‘potkrali' su se kadrovi Korčule, pa se nakon dubrovačkih jasno vide korčulanske zidine koje opasavaju grad.

'Romulić i Stojčić postigli su impresivan broj pregleda bez promocije, samo jednostavnim dijeljenjem na društvenim mrežama. Kvaliteta proizvoda nije izostala ni u oba navrata. Što bi tek napravili da su imali službeni proračun i marketing?', pita se u svom tekstu poznati engleski bloger Paul Bradbury. Prema njegovim riječima, broj pregleda HTZ-ovog videa o Slavoniji govori sve: ‘Nešto više od 6000 pregleda u četiri dana za beživotni video koji ne govori ništa o odredištu', piše Bradbury, uspoređujući ga pri tome s 'Time lapse Croatia' Osječana Romulića i Stojčića, koji je imao više od milijun pogleda, a koji je u nekim nacionalnim medijima hvaljen kao najljepša i najfinija promocija Hrvatske dosad.

Brendiranje kampanje ‘Hrvatska puna života' izazvalo je žestoke prijepore u javnosti. Sam slogan koštao je 2,8 milijuna kuna i, premda predstavljen kao originalan, već je korišten za promociju Chevrolet Sparka, a onda Mitsubishi Pajera te za reklamiranje kanadske provincije British Columbia, kao i jednog američkog hotela i kasina. Neslužbeno se procjenjuje da je kampanja koštala između 12 i 15 milijuna kuna.
'Ključni problem nastaje zbog činjenice da između njega i konkretnih sadržaja koje porukom želimo promovirati ne postoji nikakva korelacija. Stoga pokušaj da pod ‘Full of life' podmetnemo matricu turističke ponude utjelovljenu u kapacitetima izgrađenima u bivšoj državi i bivšem sustavu, koja pretežito posluje na sezonskom tržištu odmorišnog turizma i koja novostvorenu vrijednost izvlači isključivo iz prirodne rente, sunca i mora, predstavlja jaču obmanu turističkog tržišta', okarakterizirao je spomenutu kampanju Ivan Herak, nekadašnji ministar turizma.

Učestali propusti u funkcioniranju pojedinih elemenata nacionalne promidžbe, pa tako i brendiranja kampanje, smatra Herak, leže u Glavnom uredu HTZ-a, žarištu svih problema, koji mora doživjeti transformaciju. Osim promjena u organizacijskom smislu, HTZ će morati promijeniti odnos prema vanjskim suradnicima i fotografima.
'Ogromne količine fotografija cijele Hrvatske, pa tako i videa koje su otkupili, uglavnom od amatera i onih kojima je to hobi, HTZ dijeli besplatno, čime uništava fotografsku profesiju', smatra Romulić. Prema njegovim riječima, potpisivanjem ugovora poštivao se određeni standard.

Respektabilna međunarodna karijera
Poznati hrvatski fotograf Mario Romulić započeo je svoju karijeru kao dvadesetdvogodišnji snimatelj na HTV-u. Tijekom Domovinskog rata njegove snimke obišle su svijet. Kao freelancer radio je za Reuters, Associated Press, Worldwide Television News te njihove klijente BBC, CNN i SKY pokrivajući hrvatsko, a kasnije i bosansko ratište. Potom je snimao ratna zbivanja u Kongu, Ruandi i Afganistanu, a radio je i za svjetskog bogataša, princa Agu Kana. Autor je mnoštva izložbi, dviju monografija, nekoliko dokumentarnih filmova, dobitnik triju HND-ovih nagrada Zlatna kamera. Romulić je zaljubljenik u Baranju i ‘dobri duh' Kopačkog rita, u kojemu je snimio dotad neviđene kadrove životinja i ptica. Unatrag nekoliko godina sa svojim prijateljem i suradnikom Draženom Stojčićem pokrenuo je privatnu produkciju i agenciju. Bave se klasičnom fotografijom i multimedijom, a obojica su Canonovi ambasadori u projektu u koji su uključeni samo vrhunski fotografi iz cijelog svijeta.

Izvor: www.tportal.hr