• hr
  • en
  • de
  • it

Split: Ministarstvo ne da 216.000 kuna za mul na Prvoj vodi

Gradsko vijeće je iz kapitalnih projekata izbrisalo ulaganje 280.000 kuna za uređenje plaže na marjanskoj Prvoj vodi.
Kako smo doznali od Roberta Koharevića, ravnatelja Javne ustanove za upravljanje park-šumom, riječ je o novcu namijenjenom za projektnu dokumentaciju kako bi se sanirao pokos na plaži, izvela prihrana novim šljunkom te sanirale oborinske i podzemne vode.
Bilo je zamišljeno i postavljanje pontona, preciznije, drvenog mula koji bi služio kao odmorište na koje bi se stavljale ležaljke, ručnici...
- Dodao bi se još jedan tuš. Hortikulturno bi se uredio plato s tamarisima, pitosporima i ostalim raslinjem u dogovoru s "Parkovima i nasadima". Postavile bi se naprave za djecu, provela elektrifikacija platoa za javnu rasvjetu i tako urbaniziralo ovo područje - napominje Koharević.
Projekt je kandidiran za sufinanciranje od strane Ministarstva turizma od kojeg je traženo 216.000 kuna za projektnu dokumentaciju, dok je razliku do ukupne vrijednosti investicije od 280.000 kuna trebao pokriti Grad. Natječajnu prezentaciju izradila je tvrtka "Pomorski projekti", no, kako doznajemo od Eve De Zan, glasnogovornice Ministarstva, projekt nije uopće bodovan zbog "neriješenog vlasničkog statusa ili nadležnosti na prostoru".

Ravnatelj Koharević objašnjava da su u Ministarstvu turizma tvrdili kako je dio plaže pomorsko dobro. Na naše pitanje nije li u sličnom statusu svaka plaža, odgovorio je kako možda kod njih nije postojao dovoljan interes da podrže projekt.
- No, idemo dalje. Dvjesto tisuća kuna je značajan novac i možda ga je bolje utrošiti u nešto drugo. Pokušali smo obnoviti sunčeve kolektore na natječaju "Adris grupe", nije ni taj pokušaj prošao, ali možda će biti bolje idući put - smatra Koharević i dodaje da će u 2016. biti izvedena prihrana plaže, što je znatno jeftiniji zahvat, košta 10.000 kuna i iziskuje "dva kamiona žala".
Tako je, izgleda, otpao pokušaj da se preoblikuje i urbanizira Prva voda. To možda nije loša vijest za tamošnje kupače jer su naše dvije zadnje reportaže s te plaže pokazale da građani uglavnom ne traže više od toga da postojeći prostor bude čist i održavan.
Za taj dio Marjana početkom 2011. bio je održan urbanističko-arhitektonski natječaj koji je izazvao demonstracije tisuće naših sugrađana zbog restorana od 300-tinjak kvadrata koji je među borovima mislio izgraditi bivši gradonačelnik Željko Kerum. U nagrađenom rješenju Nene Mikulandre planirani su prostori za ležaljke, ali i sportske terene.

Predsjednica Društva arhitekata Split (DAS) Marijana Bronzović kaže da oni ne stoje iza tog natječaja.
- DAS nije provodio natječaj kojemu je investitor Kerumov šogor Saša Horvat, nego je to radio arhitekt Neven Mladinić. Taj natječaj nije u skladu s GUP-om - kazala nam je DAS-ova čelnica.


Planovi i zbilja
280.000 kuna iznosila bi ukupna vrijednost projekta koji je planirala provesti Javna ustanova za upravljanje park-šumom
10.000 kuna ili dva kamiona žala uložit će se do idućeg ljeta u ‘osvježavanje' kupališta na sjevernoj obali Marjana.

Izvor: www.slobodnadalmacija.hr