• hr
  • en
  • de
  • it

Sezona bolja nego lani, a posezona će biti još bolja!

Za putničke agencije ovogodišnja predsezona bila je nešto uspješnija od lanjske, a još bolja bi mogla biti posezona, kaže predsjednik Udruge hrvatskih putničkih agencija (UHPA) Boris Žgomba, ističući da u glavnoj sezoni, zbog slabih mogućnosti investiranja i nedostatka kapaciteta, agencije ne mogu bitnije povećavati promet

Rezultati organiziranog prometa za prvih šest mjeseci dokaz su da agencijsko poslovanje, unatoč svim preprekama, može rasti, pogotovo u suradnji s javnim i drugim segmentima privatnog sektora. U tome su važni i agencijska ulaganja, ali i modeli udruženog oglašavanja s Hrvatskom turističkom zajednicom (HTZ) te potpore koje agencije kao destinacijske menadžment kompanije (DMC) dobivaju od HTZ-a i Ministarstva turizma', ističe Žgomba.
Prema podacima Državnog zavoda za statistiku (DZS), u prvih šest mjeseci ove godine organizirano je (posredstvom organizatora putovanja, među kojima su putničke agencije, touroperatori, razni klubovi, udruženja, savezi) u Hrvatsku došlo tek nešto manje turista nego onih koji su dolazili individualno (u vlastitoj organizaciji). Organizirano je došlo 46,7 posto, a individualno 53,3 posto od ukupnih 4,5 milijuna turista u prvih šest mjeseci ove godine.
Pritom je 2,4 milijuna individualnih dolazaka turista porast od 1,4 posto, a organiziranih 2,1 milijun dolazaka porast od 4,4 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje.
Sličan je trend i s noćenjima - individualni su ostvarili 53,6 posto od ukupnih 16,6 milijuna noćenja u prvom polugodištu, odnosno 8,9 milijuna ili 0,7 posto više nego lani, dok su organizirani s blizu 7,7 milijuna noćenja u plusu 9,1 posto.
Ukupnim polugodišnjim rezultatima znatno je pridonio lipanj, u kojem je organiziranih dolazaka turista bilo 805,6 tisuća ili 6,6 posto više nego lani, a ti su turisti ostvarili i 12,7 posto više noćenja ili blizu 4 milijuna, no za te su poraste zaslužni jedino strani turisti kojih je organizirano došlo 7,7 posto više, pri čemu su ostvarili 14 posto više noćenja nego u lanjskom lipnju. Organiziranih dolazaka i noćenja domaćih turista bilo je 6,2 odnosno 2,2 posto manje.
Za razliku od porasta organiziranih, individualnih dolazaka turista i njihovih noćenja u lipnju je bilo po oko 4 posto manje, s 1,1 milijunom dolazaka i 5,1 milijun noćenja.
Najavljujući da zasad predstojeća posezona u Hrvatskoj za agencije, kao i ukupni turizam, izgleda odlično, pogotovo rujan i listopad, Žgomba ističe da u pred i posezoni, kada se smanjuje intenzitet individualnih dolazaka i noćenja turista te povećava kongresni segment, agencije imaju najviše posla, i nerijetko su i među glavnim kreatorima turističkog prometa u tim razdobljima za brojne destinacije i smještajne objekte.
"Ove godine primjećujemo i dodatni iskorak u agencijskoj ponudi, s više razrađenih motiva dolazaka te različitih programa za izlete i višednevne ture i dodatnih usluga, ali i veću potražnju za kompletnim aranžmanima", kaže Žgomba, naglašavajući da agencije i ukupni hrvatski turizam nisu osjetili neko bitnije 'prelijevanje' turističkog prometa iz Turske.
"U Hrvatsku nije puno došlo stranih turista koji su planirali pa otkazali putovanja u Tursku, jer to i inače nisu gosti koji dolaze kod nas. Najviše ih je otišlo u Španjolsku, koja je ovog ljeta 'dupkom' puna i već se označava pobjednikom na Mediteranu", kaže Žgomba, dodajući da turistička sezona prolazi prilično dobro i u većini ostalih mediteranskih zemalja, osim u Turskoj, koja bilježi velike minuse, kao i dio Egipta.
"Tunis, nakon lanjskih zastoja, ove godine radi normalno, iako s manjim brojkama nego prije, Grčka će zasigurno imati nešto bolje rezultate nego lani, odlične rezultate ima i Crna Gora, koja je ovo ljeto 'prepuna', odlično ide i Portugalu, a sve je turistički prisutnija i Albanija", zaključuje Žgomba, dodajući da i Italija ima dobre rezultate.

Izvor: www.tportal.hr