• hr
  • en
  • de
  • it

Rovinjska ACI marina dobit će kategoriju s pet sidara

Rovinjska ACI marina očekuje uspješnu nautičku sezonu, a krajem godine započet će se radovima na uređenju i modernizaciji marine koja bi trebala početi krajem godine. Konkretno, ACI i Maistra kreću u uređenje zone Monte Mulini, koja bi uz izgradnju novog hotela i pripadajuće mu garaže te nastavka i proširenja šetnice, trebala rezultirati i novom ACI marinom, kategorizacije pet sidra.
Nova bi ACI marina, prema idejnom rješenju, trebala raspolagati s manjim brojem godišnjih vezova. Umjesto 320 plovila na godišnjem vezu i 80-ak mjesta rezerviranih za tranzit, rekonstruirana bi marina imala kapacitet do 200 plovila, prosječne dužine od 17,2 metara. Naime, kako objašnjava Rivić prvi razlog smanjenja broja vezova u marini je usklađenje s prostorno-planskom dokumentacijom, odnosno DPU-om "Monte Mulini" koji definira u ovom akvatoriju luku nautičkog turizma s maksimalno 200 vezova.
- U marini izgrađenoj davne 1984. godine sve će se mijenjati. Ono što jedino ostaje konstantom su određeni gabarit, a ACI marina će dobiti zasluženu ekskluzivnost, koju obzirom na svoju pozicioniranost i zaslužuje. Konkretno, osim smanjenja broja vezova naglasak je dan i na zemljanu infrastrukturu koja će osigurat sav komfor nautičarima - od ugostiteljskih preko uslužnih objekta (frizera, masera), preko trgovine zdravom hranom, nautičke opreme i servisa, veli nam direktor marine Boris Rivić, od kojeg doznajemo da bi nova ACI marina Rovinj u koju će biti uloženo 105 milijuna kuna, trebala biti otvorena u svibnju 2017. godine.
- Što se konkretno marine tiče rekonstruirat će se kompletan lukobran koji će se proširiti na šest metara, produbiti akvatorij do dubine od 4,5 metara, izgraditi obalni zid duž čitave marine, ugrubo je pojasnio direktor Boris Rivić, naglasivši da bi rovinjska marina, koja je i inače po stupnju ekonomičnosti poslovanja (odnos prihoda i rashoda) samo trebala potvrditi, odnosno pojačati svoj status najbolje među najuspješnijima u sustavu ACI marina, a time i titulu perjanice hrvatskog nautičkog turizma.

Nedavno olujno nevrijeme ACI marini Rovinj, nanijelo je štetu u visini od oko dva milijuna kuna. Uz oštećenja na plovilima, najčešće uzrokovanih napinjanjem sidrenog sustava, olujno nevrijeme uništilo je dobar dio zaštitnih ograda, elektro instalacija i ormarića, prilazne mostove kao i sidreni sustav pontona. Ipak, po riječima direktora Borisa Rivića, već je sanirano oko pedeset posto novonastalih šteta, a kroz dvadesetak dana kompletna će sanacija biti okončana.

Izvor: www.glasistre.hr