• hr
  • en
  • de
  • it

Prihodi od turizma premašit će rekordnih osam milijardi eura?

Rast dolazaka i noćenja turista pozitivno će utjecati na hrvatski bruto domaći proizvod (BDP), osobito potrošnju, dok bi prihodi od turizma ove godine mogli premašiti rekordnih 8 milijardi eura, ističe se u analizi Raiffeisenbank Austria (RBA), objavljenoj u utorak.
Prema podacima Državnog zavoda za statistiku (DZS), u prvih šest mjeseci ove godine u Hrvatskoj je zabilježeno 16,6 milijuna noćenja turista, što je 4,4 posto više nego u istom lanjskom razdoblju.
»Podaci za prvih šest mjeseci potvrđuju naša očekivanja o još jednoj odličnoj turističkoj sezoni. Na razini cijele godine očekujemo nastavak rasta turističkih noćenja i sedmu godinu za redom«, navode analitičari RBA u osvrtu na jučer objavljene podatke DZS-a.
Ističu kako će se prelijevanje pozitivnih učinaka dobrih rezultata u turizmu odraziti i na ostale sastavnice BDP-a, osobito osobnu potrošnju.
Nedavno je DZS objavio da je u lipnju je promet u trgovini na malo porastao već 22. mjesec zaredom, što još nije zabilježeno od kada se vode ti podaci.
Osim zbog rasta plaća, potrošnja raste i zbog dobrih turističkih rezultata.
»Prihodi turizma, koje evidentira platna bilanca Republike Hrvatske, uz pretpostavku nastavka blago pozitivnih stopa rasta, mogli bi tek ove godine premašiti rekordnih 8 milijardi eura. Iako, nakon rekordne 2015., očekujemo ipak nešto blaže pozitivne stope rasta«, zaključuju analitičari RBA.
Prema podacima Hrvatske narodne banke (HNB), prošle su godine prihodi od turizma porasli više od 7 posto, na rekordnih 7,96 milijardi eura.

Izvor: www.novilist.hr