• hr
  • en
  • de
  • it

Odmaralište za superbogataše u našem je susjedstvu

hrBritanska agencija Original Travel nudi superluksuzna putovanja za superbogataše. Njihov izbor 15 top destinacija za 2019., načinjen na temelju broja rezervacija i povratnih informacija klijenata, prilično je neobičan miks standardnih turističkih perjanica kakva je domaća Velika Britanija (12. mjesto), ponovno otkrivenih turističkih meka kakva je Turska (9.) i zemalja s teškim kršenjima ljudskih prava, za što se optužuje Mjanmar (7.). Prvi je Egipat, a petnaesta Crna Gora. Na popisu Hrvatske - nema!

Na odmor putujete privatnim zrakoplovom. Smješteni ste u ekskluzivnoj vili s heliodromom i pogledom na morsku pučinu. Jacuzzi, beskrajan bazen i fitnes centar se podrazumijevaju. Na izlete morskim putem odlazite čarter jahtom, na ostale helikopterom. Goste vas delicijama organskog podrijetla, hrane u restoranima s Michelinovim zvjezdicama. Na raspolaganju su vam DJ i batler, imate vratara i sigurnjaka...

Povedete li sa sobom obitelj i prijatelje, ukupno četrnaest osoba, takav sedmodnevni boravak u vili Sari na grčkom otoku Mikonosu stajat će vas 1,3 milijuna dolara. Uključujući napojnicu.

Toliko to naplaćuje LVH Global, tvrtka za iznajmljivanje luksuznih vila i kuća za odmor s adresom na njujorškoj Petoj aveniji. Ako ste pristojno bogati, ništa ispod tog standarda ne dolazi u obzir. Investiranje u putovanje način je da i ovoga ljeta kažete svijetu 'ima se, može se'. I da odlazite na mjesta koja vam razvikane putne agencije nameću kao ultimativni dokaz da ste na vrhu svijeta.

Bez Italije, Španjolske i Hrvatske
Britanska agencija Original Travel sa sjedištem u Londonu također se specijalizirala za luksuzna putovanja, a Business Insider objavio je njihov izbor 15 top destinacija za 2019. načinjen na temelju broja rezervacija i povratnih informacija klijenata.


Među probranima nema ni Italije, ni Španjolske, a ni Hrvatske. To je prilično neobičan miks standardnih turističkih perjanica kakve su Velika Britanija i Francuska (12. i 13. mjesto), ponovno otkrivenih turističkih meka kakva je Turska (9.) i zemalja s teškim kršenjem ljudskih prava, za što se optužuje Mjanmar (7.), nekadašnju Burmu.

U sjeni svježih događaja, kada je od kolovoza 2017. izgnano 700.000 pripadnika etničke skupine Rohindža, zbog čega je Mjanmar doživio osudu svjetske javnosti, zemlja probranim gostima nudi elitne bungalove na pješčanim plažama Ngapalija i luksuznu plovidbu rijekom Irrawaddy s egzotičnim azijskim krajolicima i pagodama. Agencija uz to klijentima organizira sudjelovanje u budističkim obredima uz rame s redovnicima pagode Shwedagon.

Pariz je out, bogataši hrle na tečaj za proizvodnju šampanjca

Velika Britanija i dalje je privlačna, unatoč trenutačnom zbrkanom imidžu zbog Brexita, ali aktualna zbog Londona, nakon Bangkoka drugog najposjećenijeg grada u svijetu 2018. s 20,4 milijuna turista. Francuska je također neodoljiva, ali 2019. to nije Pariz sa 'žutim prslucima', nego pokrajina Champagne s boravkom u hotelu Royal Champagne i tečajem za proizvodnju vlastitog šampusa.

hr

Za razliku od kratkog, slatkog i papreno skupog Mikonosa, turistički znalci iz Original Travela tvrde da su među superbogatima u điru superduga putovanja, dugačka do mjesec dana, potrebna njihovim klijentima da napune baterije i pokrpaju obiteljske veze, što odudara od dosadašnje slike ultrabogatuna koji se zakopaju na vlastiti otok ili jahtu, ne skidajući se s mobitela i videokonferencija. Šik su avanturistička i istraživačka putovanja, poput otkrivanja tri nacionalna parka u Ruandi (6.) - Akagere, Nyungwe i Volcanoese - od kojih je potonji jedna od nekoliko preostalih lokacija na kojima ćete nabasati na brdske gorile, a u šumama Nyungwe vidjeti čimpanze i ostale primate.

Među 15 naj, naj destinacija za ovu godinu londonska agencija nije mogla zaobići bivšu koloniju Indiju (11.), ali umjesto klasičnog Zlatnog trokuta s Taj Mahalom kao krunom, ove godine nude duhovni doživljaj na Ardh Kumbh Meliju, najvećem duhovnom festivalu na svijetu pod zaštitom UNESCO-a u drevnom gradu Haridwaru na sjeveru Indije (o čemu detaljno piše Jasen Boko u putopisima koje ekskluzivno objavljujemo na tportalu).

Superbogati turist tamo može sa supersiromašnim hindusom oprati grijehe u svetoj rijeci Ganges i prepustiti se bhakti, 'uzburkanim osjećajima koji guše govor, čine da suze teku, a kosa se diže od ugodnog uzbuđenja'. U siromašnom Butanu (5.), najsretnijoj zemlji na svijetu prema službenom BDP-u sreće, Original Travel također organizira obilazak samostana u divljim vrletima netaknute prirode, treking i biciklističke ture na 3600 metara nadmorske visine. Kome nije do kolektivne sreće siromašnog Butana, taj može istraživati kolektivno bogatstvo Omana (14.) podmazano naftom, u kojem su zdravstvo i školstvo besplatni, a porez neki čudan pojam.

U Čileu su vinogradi tek jedna od znamenitosti koje privlače turiste

Sejšeli (8.) su rajsko skrovište superbogatuna i članova britanske kraljevske obitelji, na kojima su princ William i Kate proveli medeni mjesec. Nakon pada vrijednosti lire i politički stabilnije situacije turske turističke oaze opet su privlačne glamuroznim posjetiteljima. Original Travel otkriva klijentima vinarski Čile (10.), zemlju s jednom od najdužih morskih obala na svijetu, nadrealističkom pustinjom Atacama, vulkanima i Uskršnjim otokom.

Preporučuju Kolumbiju (4.), do jučer poznatu po narkokartelima i kralju kokaina Pablu Escobaru, a danas je to mjesto luksuznog turizma zahvaljujući kolonijalnim gradovima i prašumskim krajobrazima.

U modi su Japan (2.) i Island (3.), s kojeg se može promatrati polarno svjetlo. Prošle godine Island je doživio turistički desant jer se na njemu obrelo dva milijuna posjetitelja, pet puta više nego što otok ima stanovnika.

Najveća iznenađenja su ipak Egipat (1.) i Crna Gora (15.). Unatoč svemu što Egipat predstavlja u povijesti svijeta, zadnjih godina bio je slabo posjećen zbog terorističkih napada na turistička mjesta, ali ove godine bogati su turisti zaboravili na strah jer se prema podacima Original Travela broj bukinga utrostručio u odnosu na 2018.

Hit je plovidba parobrodom Nilom od Luksora do Asuana sa stajanjima na mjestima arheoloških nalazišta, hramova i grobnica, a poseban adut je nova zgrada muzeja Egipta s pogledom na piramide u Gizi, koji će nakon završetka udomiti 100.000 egipatskih artefakata uključujući 50.000 iz vremena Tutankamona, i biti najveći muzej na svijetu posvećen jednoj civilizaciji.

U sjeni poznatije Hrvatske i Grčke, na tankoj šnitici Mediterana, kako Original Travel opisuje našeg južnog susjeda, Crna Gora očito odgovara ukusu bogatih britanskih klijenata. Agencija im otkriva ljepotu Boke, no do sada je nije nudila zbog nedostatka kvalitetnog smještaja. Ali otkada je ovdje hotelska grupa GHM sa sjedištem u Singapuru otvorila Chedi Lušticu Bay (riječ chedi se odnosi na mjesto za meditaciju), a lanac One&Only (osnivač mu je južnoafrički poslovni magnat Solomon Kernzer) sljedeće godine u Boki otvara svoj prvi resort u Europi, 'Crna Gora je spremna za naše klijente', kaže suosnivač Original Travela, Tom Barber.