• hr
  • en
  • de
  • it

Na Učki planiraju urediti pet turističkih centara do konca 2020.

Javna ustanova Park prirode Učka, pokrenula je zajedno s partnerima Općinom Kršan i Udrugom BIOM projekt "Učka 360 stupnjeva", kojim se predviđa izgradnja i opremanje Centra za posjetitelje Poklon, tri volontersko-informacijska centra, interpretacijskog centra te razvoj više inovativnih programa.
Prema podacima iz Parka prirode Učka, objavljen na njihovim internetskim stranicama, ukupna vrijednost Projekta "Učka 360°" je 49,9 milijuna kuna. Od toga su 38,5 milijuna ukupni prihvatljivi troškovi, koje u okviru Operativnog programa "Konkurentnost i kohezija 2014.-2020." sufinanciraju Europska unija s 32,7 milijuna bespovratnih kuna iz Europskog fonda za regionalni razvoj te Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost s 3,4 milijuna kuna. Ostatak novca osigurali su Ministarstvo zaštite okoliša i energetike iz državnog proračuna i partneri.
Ciljevi projekta su unaprjeđenje sustava posjećivanja i edukacije u Parku prirode Učka u svrhu održivog korištenja prirodne baštine, povećanje privlačnosti i raznolikosti sadržaja razvojem infrastrukture i programa za posjetitelje te podizanje razine znanja posjetitelja o Parku prirode Učka.
Središnje mjesto projekta je izgradnja Centra za posjetitelje Poklon, koje će se realizirati rekonstrukcijom i prenamjenom stare gospodarske zgrade u moderan višenamjenski objekt s interpretacijskim, edukacijskim, turističkim i administrativno-upravnim sadržajima.
Kako ističu iz Parka prirode Učka, ostvarivanjem projekta stvorit će se uvjeti za otvaranje novih radnih mjesta, unaprijedit će se turistička ponuda, doprinijeti produljenju turističke sezone i ukupnom društveno-gospodarskom razvitku destinacije.
Projekt "Učka 360 stupnjeva", koji je u srijedu predstavljen u Opatiji, provodit će se do travnja 2021. godine.

Izvor:www.glasistre.hr