• hr
  • en
  • de
  • it

Lošinj, Šipan, Sveti Klement među 12 europskih otoka savršenih za bijeg

"Bez obzira stižete li avionom, trajektom ili malim čamcem, postoji nešto iznimno romantično u dolasku na otok. Europski najpopularniji otoci, poput Majorce, Corfua i Ibize, već su jako dobro poznati, no postoje stotine manjih, nerazvijenijih otoka koji će vam pružiti pravi osjećaj bijega i priliku da se hvalite da ste bili na mjestu za koje vaši prijatelji nisu ni čuli", započeo je Mark Hodson, autor članka o 12 europskih otoka savršenih za bijeg, objavljenom u Huffington Postu.

Među tih 12 otoka, našla su se čak tri hrvatska.

1. Amorgos, Grčka
Jedan je od najudaljenijih grčkih otoka, a na njemu je gužva samo u špici sezone u kolovozu. Ostalih dana u godini na njemu vlada potpuni mir. U Chori, najvećem mjestu na otoku nalaze se bijele starinske kuće, uske nepravilne ulice te taverne i kafići uz nezaobilazne pješčane plaže.

2. Sveti Klement, Hrvatska
Nalazi se 20 minuta vožnje čamcem od Hvara (svoje glamurozne velike sestre), a na njemu se nalazi tek jedan hotel i dva restorana koji serviraju svježu ribu i tradicionalna mediteranska jela.

3. Pantelleria, Sardinija, Italija
Ovaj otok je ima divlju narav, najviše zbog vjetrova koji nemilosrdno udaraju u obalu. Ovo nije mjesto za one koji vole sunčanje, ali je idealno za romantičare zbog svojih izoliranih uvala i špilja. Na njemu su boravili Madonna, Sting i Giorgio Armani.

4. Graciosa, Kanarski otoci, Španjolska
Najbolje čuvana tajna Kanarskih otoka odvojena je od puno poznatijeg otoka Lanzarotea samo tankom vodenom granicom, a čini se kao da ih dijele stoljeća. Na manjem otoku nema ni cesta, pa ni prometa. Otok je zaštićeno područje pa na njemu postoji samo jedno selo Celate del Sobo s nekoliko malih restorančića.

5. Santa Maria, Azorski otoci, Portugal
Poznat je kao mjesto na kojem je Kristofor Kolumbo potražio utočište 1493. godine, a na njemu se nalazi najljepša plaža Azora, Praia Formosa. Otok se može pohvaliti bogatom poviješću i prekrasnom prirodom te je odlično mjesto za odmor. Grad Vila do Porto izgrađen je u 15. stoljeću i najstariji je grad na Azorskim otocima.

6. Kastellorizo, Grčka
Poznat je i kao Meis, a udaljen je samo 20 minuta od poznatog resorta Kas. Na otoku se nalazi tek nekoliko skromnih taverni i prenoćišta, a otok čak nema ni klasične plaže. Kupanje je moguće na nekim mjestima u blizini luke u kojoj možete unajmiti brod.

7. Filicudi, Liparski otoci, Italija
Stanovništvo najslabije posjećenog otoka Liparskog otočja generacijama se bavi uzgojem maslina, ribarstvom i vinogradarstvom. Središte života na otoku su luka i malo selo Pecorini Mare. Ovaj je otok idealan za odmor, jer je izoliran od svijeta, a vrijeme ćete moći provoditi na pustim plažama,

8. Otoci Cies, Galicija, Španjolska
Tri otočića idealno su odredište za jednodnevne izlete. Otoci su vrhovi nekadašnjih planina koje je prekrilo more, a kriju prekrasne plaže idealne za ronjenje.

9. San Domino, Apulija, Italija
Još jedan otok idealan za ronjenje. Njegovo podmorje krije koraljne grebene i spilje ispunjene kristalno čistim morem.

10. Lošinj, Hrvatska
Poznat po zelenim brežuljcima koji se uzdižu iznad obale. Ostanite u uvali Čikat, koja ima dugu pješčanu plažu savršenu za vodene sportove. Obližnja luka Malog Lošinja je jedna od najpitoresknijih na cijelom Mediteranu, a ispred nje se prema horizontu pružaju zeleni otoci.

11. Alonissos, Grčka
Ovaj otok u skupini Sporada idealan je za povezivanje s prirodom. Osim borovih šuma i prastarih maslina, može se pohvaliti i nacionalnim parkom u kojem možete vidjeti dupine, tuljane i rijetke morske ptice.

12. Šipan, Hrvatska
Najveći je u skupini Elafita i udaljen samo 18 kilometara od Dubrovnika. Šipan odiše glamurom, s obzirom na to da je u 16. stoljeću bio mjesto za odmor bogatih dubrovačkih obitelji. Osim prekrasnih plaža, na njemu se nalazi i nekoliko sela, a u Šipanskoj Luci, koju krase kuće s krovovima od terakote i popločene ulice, možete posjetiti riblje konobe.

Izvor: www.index.hr