• hr
  • en
  • de
  • it

Lanjski broj od 100 tisuća posjetitelja PP Telašćica bit će premašen

Zaštita onoga što se u Parku prirode Telašćica može vidjeti i doživjeti nije moguća bez većeg uključivanja lokalnog stanovništva, te je tako početkom godine predstavljen Plan održivog turizma Parka prirode Telašćica i Dugog otoka za razdoblje do 2021. godine.
S prvim sunčanim proljetnim danima kao da se život u Parku prirode Telašćica nakon zimskog mirovanja ponovno budi, a odnosi se to najprije na činjenicu kako onih koji ga posjećuju ima sve više. S obzirom da su uskrsni blagdani ove godine bili nešto ranije nego lani, posjetitelji u njemu su još uvijek rijetki, pa sezona zapravo započinje oko 1. svibnja.

- U tijeku su još uvijek pripreme za sezonu, pa se trenutno nalazimo u rekla bih prijelaznom razdoblju. Trenutno radimo na istraživanjima i monitoringu biljnih i životinjskih vrsta, ribljeg fonda, zaštićenih vrsta, te ptica, kazala je Nikolina Baković, ravnateljica PP Telašćica.
Prošlogodišnja brojka od 100 tisuća posjetitelja Parka, prema trenutnim najavama bi trebala biti premašena, ali kako tvrdi ravnateljica ovog zaštićenog područja brojke povećanja su prema njihovim iskustvima od 1 do 2 posto više na godišnjoj razini.
Kako postoji morski i kopneni ulaz u Park prirode Telašćicu, tako se i razlikuje struktura gostiju koja dolazi na izlet, pa su tako u predsezoni najčešći gosti Slovenci, ali i sa sjevera Europe, kao što Britanci, te posjetitelji iz skandinavskih zemalja. Tijekom sezone najčešći gosti su Talijani, Nijemci i Austrijanci,koji osim jahtama, često na otok dolaze i izletničkim brodovima što povezuju Dugi otok sa Zadrom i ostalim priobalnim destinacijama.
Zaštita onoga što se u Parku prirode Telašćica može vidjeti i doživjeti nije moguća bez većeg uključivanja lokalnog stanovništva, te je tako početkom godine predstavljen Plan održivog turizma Parka prirode Telašćica i Dugog otoka za razdoblje do 2021. godine. Turizam je tako postao glavna gospodarska grana na otoku, koja mora biti implementirana u potrebe otočana, ali i u zaštitu Parka prirode.

Izvor: www.zadarskilist.hr