• hr
  • en
  • de
  • it

Korčulani planiraju graditi luku za kruzere

Španjolski "Cruises News" proglasio je Dubrovnik najboljom lukom - najboljim odredištem na Mediteranu. Nakon Dubrovnika iduća destinacija koju posjećuje najviše kruzera u Hrvatskoj je grad Korčula.
- U 2014. godini Županijska lučka uprava Korčula ima do sada najavljeno 181 broj ticanja brodova na kružnim putovanjima što je za negdje oko 30 ticanja više nego prošle sezone. Valja napomenuti kako najave još mogu stizati. U 2013.godini sveukupno je bilo oko 25 tisuća gostiju dok se za ovu 2014. sezonu predviđa oko 40 tisuća gostiju - razložio je ravnatelj Županijske lučke uprave Korčula Vedran Leleković.
Pokazatelj da smo druga luka u Hrvatskoj nakon dolaska kruzera daje nam za pravo da svim snagama guramo projekt izgradnje Nove luke Korčula pokraj Žrnovske banje, luke koja će biti moderno opremljena za prihvat svih velikih kruzera koji nažalost danas ne mogu pristati uz rivu grada Korčule jer im je duljina preko 150 metara, pa isti ostanu na sidrištu Korčulanskog akvatorija - zaključio je Leleković.
Potporu za ovaj projekt od iznimne važnosti za Grad Korčulu Županijska lučka uprava Korčule očekuje od svih nadležnih institucija, uključujući i Ministarstvo pomorstva, prometa i infrastrukture kako bi lakše koristili sredstva iz europskih fondova. Vrijednost projekta Nove luke Korčula je oko 25 milijuna eura.
Potvrda da se projekt nove luke u Žrnovskoj banji hitno treba početi realizirati, jest činjenica da svi kruzeri na kružnim putovanjima u trenutku kada je luka u Dubrovniku preopterećena već s tri kruzera, preusmjeravaju se u druge luke. Kako je Korčula grad iznimne ljepote, povijesnih i kulturnih sadržaja najbliži Dubrovniku, uklapa se u filozofiju krstarenja.

Izvor: www.slobodnadalmacija.hr