• hr
  • en
  • de
  • it
Brijuni drvored photo: www.brijuni.hr
Brijuni luka photo: www.brijuni.hr
Brijuni kastrum photo: www.brijuni.hr
Brijuni priroda photo: www.brijuni.hr
Detalj iz Brijuna photo: www.brijuni.hr
Brijuni safari park photo: www.brijuni.hr



18.09.2018.
prijepodne
poslijepodne
noć
prikaz
vjetar
Tmin(°C)
19
23
20
Tmax(°C)
24
26
21


19.09.2018.
prijepodne
poslijepodne
noć
prikaz
vjetar
Tmin(°C)
20
23
19
Tmax(°C)
22
25
22


20.09.2018.
prijepodne
poslijepodne
noć
prikaz
vjetar
Tmin(°C)
19
24
19
Tmax(°C)
25
28
21


NP Brijuni

NP Brijuni     Kazalište Ulysses

Kazalište Ulysses je kazališni prostor prožimanja duhovno srodnih umjetnika. Otvoren je za suradnju svima koji proširuju estetske i duhovne obzore. Kretanje u umjetnosti, pomak i putovanje oznaka su aktivnog stava spram stvarnosti i povijesti. Putovanje je jedan od načina nemirenja s neminovnom sudbinom, tipično za mediteransku kulturu, od Homera nadalje. Tu je svaki čovjek osuđen na lutanje, izvanjsko ili unutarnje, svatko je u traganju za vlastitom Itakom. Putuju pojedinci i likovi, a Uliks im je svima amblematska figura. I podsjećanje da se nikada ne prestane nadati i raditi, tragajući za novim izrazima da bi izbjegli zatvaranje u egocentrični svijet koji okreće leđa stvarnosti i drugima. Uliks je mitska i pjesnička figura lukavog uma, (grčka metis, amero-indijanski trickster), koji se s lakoćom kreće kroz druge jezike i kulture, spaja različito.

Osnivači Kazališta su Rade Šerbedžija (glumac i redatelj) i Borislav Vujčić (književnik i dramatičar). Djelovanje kazališta usko je povezano s istarskim područjem oko Vodnjana, Fažane, Brijuna i Pule, a imenom je hommage Jamesu Joyceu, književniku čija biografija i djelo svjedoče o nazočnosti na ovom otočju. Joyce je u Puli boravio kao profesor engleskog u Berlitzovoj školi stranih jezika između studenog 1904. i travnja 1905.

Osim kazališne produkcije, u njegovom bi sklopu sljedećih godina djelovala škola i radionice za film, ples, pisanje, glumu, režiju, scenografiju, gdje bi međunarodno istaknuti umjetnici kazališta i filma kroz kreativno druženje polaznicima prenosili dio svog iskustva i umijeća.

Izvor: www.ulysses.hr